Furtună perfectă de creștere a prețurilor. Moldovenii se împrumută mai mult decât economisesc

09 Oct. 2021, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Oct. 2021, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent se atestă o majorare a prețurilor la produsele alimentare, produsele petroliere și energie pe plan internațional or, Republica Moldova nu este ocolită de acest lucru. Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță a explicat în emisiunea săptămânală că prețurile în Republica Moldova cresc în mare parte ca urmare a majorării consumului populației.

”După o înghețare a economiei în anul 2020, în prezent ne confruntăm cu o creștere puternică a consumului, care duce la creșterea prețurilor. Un exemplu este că importurile au crescut de la începutul anului cu 1,2 miliarde USD, iar până la sfârșitul anului majorarea va fi de 1,5 miliarde USD față de anul trecut și sunt condiționare de majorarea prețurilor la resursele energetice. Al doilea lucru care a dus la majorarea consumului este creșterea împrumuturilor de consum. Lunar moldovenii se împrumută de la bănci cu 1,5 miliarde de lei. Toți acești bani merg pe piața de consum. În anul curent consumul populației pur și simplu a explodat. Doar vânzările oficiale vor crește cu 35 miliarde de lei. Iar banii se reflectă în importuri și creșterea prețurilor.”, a opinat Ioniță.

TVA-ul crește ca pe drojdii

Un detaliu care arată că moldovenii consumă mai mult este TVA-ul, care a generat încasări la buget mai mari cu 4,5 miliarde de lei comparativ cu anul trecut.

Referindu-se la creditele de consum, economistul susține că majorarea acestora crește pe fundalul ratei mici. ”În Republica Moldova niciodată nu a fost o rată așa de joasă la creditele de consum. Până în anul 2020 aveau o dobândă mai mare față de cele imobiliare, iar anul acesta dobânda la împrumuturile de consum este mult mai mică față de cele imobiliare.

Din totalul împrumuturilor acordate, 950 mil. de lei sunt credite de consum, aproape 500 mil. de lei pentru achiziția imobilelor și de 50 mil. de lei împrumuturi pentru afaceri. Evident, creditele luate sunt aruncate pe piața de consum, ceea ce și duce la scumpirea produselor, dar și a imobilelor, care doar de la începutul anului s-au majorat cu 20%.

Tradițional, până în anul 2016 economiile nete ale populației erau pozitive. Oamenii depozitau mai mulți bani în bănci decât se împrumutau. În anii 2017, 2018 și 2019, populația s-a împrumutat cu 2,5 miliarde de lei, mai mult față de cât au economist după care avem anul 2020 când s-au redus împrumuturile pe fundalul pandemiei. Iar în 2021 când economiile nete sunt negative.

Consumul în ascensiune majorează prețurile 

Republica Moldova nu produce nimic or, importurile satisfac cererea consumatorilor. Dacă anul trecut importurile în vara au totalizat 5,4 miliarde USD anul acesta avem deja recordul absolut. Deja suntem la 6,3 miliarde USD și cred că în viitorul apropiat ne apropiem de 7 miliarde USD.

Pe fundalul creșterii consumului, inflația deja se apropie de 5%, însă nu avem inflația la prețurile reglementate. Este vorba de energia electrică și gazele naturale, care evident vor împinge și mai sus inflația.

Pentru a descuraja consumul populației BNM majorează rata de bază. Deja a treia oară consecutiv în acest an. Însă, în prezent, prin politica valutară avem aplanarea majorării prețurilor.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 22:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 22:34 // Actual //  Lupu Eduard

Există un risc foarte mare de război în regiune, iar moldovenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari. Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare.

Președintele spune că autoritățile examinează toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste. Maia Sandu susține că este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne”, a precizat Maia Sandu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău