Ţara în care ai dreptul la concediu medical dacă eşti mahmur

10 Oct. 2021, 04:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Oct. 2021, 04:38 // Actual //  bani.md

Un tribunal german declarat mahmureala o boală, motiv pentru care ai dreptul la concediu medical. Tribunalul regional superior din Frankfurt am Main se pronunţă într-un caz de publicitate comercială aparent înşelătoare, scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

Un tribunal german a decis că mahmureala este o boală, într-un verdict împotriva distribuitorului unui supliment alimentar comercializat ca „băutură pentru mahmureală”. Vestea a venit exact la timp pentru deschiderea Oktoberfest, festivalul bavarez al berii care provoacă, fără îndoială, multiple stări de mahmureală, scrie Aleph News.

Povestea a început odată cu crearea a două produse noi de către o companie germană, o băutură şi un supliment sub formă de baton, pe care aceasta a decis să le promoveze ca remedii pentru atenuarea simptomelor mahmurelii în urma petrecerilor. O asociaţie de protecţie a consumatorilor a dat în judecată pentru publicitate înşelătoare, iar hotărârea (Az. 6 U 114/18) stabileşte în final că „informaţiile referitoare la un produs alimentar nu pot atribui vreo proprietate de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să dea impresia unei astfel de proprietăţi”, o afirmaţie care recunoaşte implicit mahmureala ca fiind o boală şi care poate fi folosită de acum înainte de avocaţii munci.

Judecătorii au concluzionat că „boala” poate fi definită în sens larg în interesul protejării sănătăţii oamenilor, menţionând că termenul include „orice perturbare, chiar uşoară sau temporară, a stării normale sau a activităţii normale a organismului”, potrivit unui comunicat al instanţei.

Aceasta, au spus ei, include durerile de cap şi alte simptome care sunt cauzate de consumul de alcool, „o substanţa dăunătoare”.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.