„Fintech Moldova Conference 2021” va pune în discuție transformările digitale ale ecosistemului financiar

19 Oct. 2021, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2021, 15:29 // Actual //  bani.md

Industria Fintech a devenit, fără doar și poate, noua realitate pentru ecosistemul financiar. Domeniul Fintech contribuie și la incluziunea financiară a milioane de oameni din întreaga lume, dar și a micilor companii, tot mai deschise pentru noile tehnologii, care, de altfel, au devenit „early adopters” ai schimbărilor.

În contextul transformărilor digitale ale sectorului financiar, la Chișinău se va desfășura „Fintech Moldova Conference 2021” – cel mai important eveniment anual dedicat acestei industrii. Conferința aflată la cea de-a treia ediție va avea loc pe 29 octombrie, în format hibrid, în incinta Castel MIMI. Evenimentul va întruni autoritățile responsabile pentru reglementarea domeniului, reprezentanți ai băncilor, startup-uri Fintech, precum și investitori din țară și de peste hotare.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL:Domeniul Fintech este unul cu mare potențial de dezvoltare în țara noastră, mai ales pentru că IT-ul accelerează procesele și schimbă paradigmele din sfera financiar-bancară. Tocmai de aceea, „Fintech Moldova Conference 2021” – eveniment dedicat acestei industrii, vine să consolideze platforma de comunicare dintre toate părțile implicate. Totodată, Fintech reprezintă o prioritate pentru proiectul TEKWILL prin care ne-am propus să consolidăm crearea unei platforme de dialog dintre actorii principali în domeniul Fintech, iar spre finalul lui 2021 ne propunem deschiderea unui FinTech Hub destinat inovațiilor în acest domeniu.”  

Giorgi Shagidze, CEO, MAIB: „Tehnologiile financiare și soluțiile bancare dezvoltate de echipe în timpul Hackathonului și Acceleratorului reprezintă o contribuție semnificativă la dezvoltarea sistemului bancar. Am fost plăcut surprinși de abilitățile tinerilor și de potențialul pe care îl pot aduce domeniul fintech. Unul dintre obiectivele MAIB este de a aduce mai multă inovație, digitalizare și inteligență la un loc, pentru a crea un ecosistem bancar. Obiectivul băncii, ca partener al Conferinței Fintech, este oportunitatea de a descoperi idei pentru dezvoltarea soluțiilor bancare, care să aducă clienților mai multe beneficii, siguranță și comoditate în utilizarea serviciilor și produselor bancare.”

Yuriy Batkhin, Vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor, Mastercard Ucraina şi Moldova:Tehnologiile financiare sunt astăzi unul dintre cei mai puternici catalizatori în transformarea digitală și dezvoltarea industriei financiare în general. În acest moment, 64% dintre consumatorii din lume utilizează deja soluții fintech, iar majoritatea băncilor (82%) intenționează să coopereze cu companiile fintech.

Deoarece, prioritar pentru Mastercard este introducerea inovațiilor in toate procesele, compania dezvoltă parteneriate cu mărci de top fintech. Suntem încrezuți, că tocmai interacțiunea bine coordonată a participanților la ecosistemul financiar contribuie la dezvoltarea afacerilor și a economiei. Suntem bucuroși să colaborăm cu principala platformă de discuții pentru industria fintech din Moldova și să dezvoltăm în continuare un dialog cu implicarea tuturor participanților la piață, oferind expertiza și sprijinul nostru tehnologic pentru implementarea de soluții fintech inovatoare, convenabile și sigure pentru utilizatori.”

Conferința își propune să aducă în prim plan tematici precum transformarea digitală a sectorului bancar și a creditării, viabilitatea emiterii monedelor digitale de către autoritățile monetare naționale (CBDC) și de finanțe descentralizate, măsurile de prevenire și combatere a spălării banilor, trendurile globale de dezvoltare a ecosistemului și schimbările digitale ale domeniului – un mix dintre finanțe, tehnologii și reglementări, care reformează lumea financiară mondială.

Pe lângă conținutul de calitate, cea de-a treia ediției a conferinței oferă oportunitatea de a face networking și de stabili conexiuni prețioase cu liderii și experții naționali și internaționali ai domeniului Fintech. Iar printre cei mai importanți speakeri și invitați se numără personalități în domeniu din Europa și din regiune.

Biletele pentru participarea la „Fintech Moldova Conference 2021” au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate aici.

Detaliile despre „Fintech Moldova Conference 2021” pot fi urmărite pe pagina web a evenimentului, dar și pe facebook.

„Fintech Moldova Conference 2021” se desfășoară cu suportul maib și Mastercard, este implementat de Fintech Moldova și Startup Moldova, susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, în cadrul Proiectului TEKWILL.

În acest an, evenimentul se bucură de un număr record de parteneri, printre care:

Parteneri Silver: Iute Credit Moldova, SIBS Romania, Fintech OS

Parteneri frecvenți: DAAC System Integrator, EFSE

Parteneri Bronze: Fagura, Salt Edge

Parteneri: Adastra Business Consulting, Gambit Digital, Moldmediacard, TietoEVRY

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO