MAIA a numit ilegal un director interimar la ONVV și insistă pe continuarea reformelor lansate de Cristina Frolov

26 Oct. 2021, 20:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 20:52 // Actual //  MD Bani

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat un director interimar la Oficiul Național al Viei și Vinului, acțiune care contravine Codului Muncii Republicii Moldova și a subliniat necesitatea continuării reformelor sectoriale deja inițiate. Evenimentul a avut locpe 26 octombrie 2021. În calitate de director interimar a fost numită Elizaveta Breahnă.

Prin intermediul unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, s-a anunțat că doamna Elizaveta Breahnă va deține funcția de director interimar până la organizarea concursului pentru selectarea directorului general, procedură care nu poate fi realizată ca urmare a Încheierii instanței de judecată. 

Contactată de echipa redacției, Cristina Frolov, directoarea ONVV, căreia MAIA i-a anulat ordinul de numire în funcție (DETALII AICI) a declarat că a fost surprinsă de o asemenea acțiune contrară legii din partea ministerului: 

„Nu m-am așteptat ca MAIA să acționeze într-un mod care încalcă grav prevederile Codului Muncii, având în vedere că în prezent sunt în concediu medical de îngrijirea copilului. După cum știți, am contestat ordinul de anulare a ordinului de prin care am fost numită în calitate de director al Oficiului Național al Viei și Vinului, iar instanța a dispus suspendarea organizării concursului până la o decizie definitivă asupra cauzei. 

După cum observ, Ministerul se lasă influențat de sugestii ilegale, la fel cum a acționat și în cazul deciziei de anulare a ordinului și, mai mult, faptul că fărădelegile continuă.”

Notăm că, potrivit Codului Muncii, „Nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.”

De menționat faptul că în cadrul prezentării doamnei Elizaveta BREAHNĂ de către Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, acesta a subliniat necesitatea continuării reformelor sectoriale.

Contactată, Daria Stratu, vicedirector al ONVV, a declarat că în cadrul evenimentului de astăzi, echipei ONVV i-a fost prezentat directorul interimar, iar cu referire la Cristina Frolov, a fost menționat faptul că au expirat cele 30 de zile de la preavizul privind anularea ordinului de numire în funcție, acesta fiind temeiul pentru numirea unui nou director interimar. 

Amintim despre faptul că scandalul în jurul funcției de director al ONVV a început după ce Cristina Frolov, în calitate de director al instituției a lansat mai multe audituri și anchete, care au scos la iveală ilegalități realizate de un grup de vinificatori și, inclusiv, precedentul director ONVV. 

Aceasta a vorbit despre ilegalități în cadrul unui interviu pentru portalul bani.md

„Am început un audit și mai multe anchete interne care erau gândite în identificarea lacunelor din sistem și a radia orice practică neloială, practici prin care se favorizau anumiți producători, anumite grupuri de interese din domeniu, și intenția de a construi un sistem transparent, inclusiv, cu procese foarte clare, deschis descrise cu proceduri care au indicator de performanță, cu profil de muncă pentru fiecare post în parte, care ar livra atât pentru fiecare dintre beneficiarii acestei instituții, cât și pentru stat – rezultate tangibile, care le poți vedea în cifre.

Odată ce am început aceste anchete interne, am identificat anumite lacune, am și anunțat despre neconformități organele competente de control, pentru că unele deja ajunsese la nivelul de ilegalități. În acel moment a și început atacul asupra mea și acest grup de interese din domeniu, despre care am mai vorbit,  în tandem cu fostul director al instituției, care și-a asumat rolul de lider în semnarea acelei petiții despre care se vorbește foarte mult astăzi în presă și au tot depus efort pentru a manipula și a induce în eroare conducerea de vârf a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În continuare zic că tot ceea ce se spune nu sunt decât minciuni, este un atac care încearcă să atenteze la demnitatea și integritatea mea profesională. Regret și sper că în timpul apropiat se va înțelege, de fapt, că aceasta este o greșeală și o situație absolut incorectă față de mine și față de echipa de la ONVV.

– Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a consultat, a verificat informația? Spuneați că inclusiv a fost manipulată opinia… 

– În urma recepționării acelei petiții despre care vorbeam, Ministerul Agriculturii a deschis o anchetă de serviciu asupra activității mele. Au intrat în detaliu. Au analizat foarte în detaliu tot ce se întâmplat aici și, la sfârșit, concluzia lor a fost că, concursul avut loc cu abateri, pentru că în cadrul anchetei nu s-au identificat …

– Deci a fost verificată inclusiv munca Dvs., aici neclarități nu sau fost găsite? Au fost găsite doar în lipsa unei diplome de master?

– Exact. Asta a fost concluzia acestei analize făcute. Identificase ei „un conflict de interese” care, până la urmă, s-a dovedit a fi un contract semnat cu semnătura mea, dar era falsificată, ceea ce, la fel, trezește foarte multe întrebări și despre acest lucru la fel am informat organele competente.

Da, concluzia Ministerului este că, concursul de numire a mea în funcție a fost cu încălcări. Acest lucru, iarăși, îl consider a fi incorect. Comisia de alegerea directorului este compusă din opt persoane: 4 persoane din cadrul Ministerul Agriculturii și 4 din cadrul Consiliului de coordonare Oficiului Național a Viei și Vinului – erau oamenii din sector, vinăriile. Prima etapă a concursului are loc cu deschiderea dosarelor și Comisia este cea care votează pentru a admite concurentul la concurs și toate persoanele prezente au votat pentru candidatura mea să fie admisă la concurs. Ulterior, șase din opt persoane au votat pentru mine, deci am fost declarată câștigător al concursului de către șase din opt. Și nici în termenul prescris în lege, de 30 de zile, nu a fost contestat rezultatul concursului, ceea ce trezește, de asemenea, foarte multe semne de întrebare:  de ce abia la zece luni după ce am preluat mandatul și mi-am exercitat funcțiile de serviciu într-un mod exemplar și dedicat apar nedumeriri?!

Conform legii și regulamentului de concurs, este stipulat foarte clar că  anume Comisia de selectare a directorului este cea care decide dacă permite unui candidat să intre în concurs sau nu. Eu cu siguranță voi contesta în instanță toate aceste decizii și acest ordin de anulare pentru că este pe nedrept și consider în continuare a fi o ilegalitate.

– Dacă este să vorbim despre anchetele de serviciu pe care le-ați inițiat, puteți să ne spuneți mai în detaliu, în ce constau aceste favorizări? 

– În cadrul acelor audite interne pe care le-am făcut, am descoperit că un număr foarte mic de producători era favorizat direct prin activități. Aceștia erau principalii beneficiari ai oricăror activități pe care le întreprindea Oficiul Național al Viei și Vinului și erau defavorizați cumva ceilalți participanți, ceilalți beneficiari, unii neparticipând practic la niciuna dintre activitățile instituției, ceea ce mi se părea incorect. Erau invocate anumite criterii care puteau fi îndeplinite de doar o mică parte dintre producători și prin aceste practici, la fel, chiar și producătorii mici și medii, chiar și unii mari nu apucau să facă parte din activitățile de promovare ale instituției.

De asemenea, am identificat, inclusiv, transferuri de sume mari de bani în conturile unor companii afiliate producătorilor de vin din Republica Moldova și cumva consider că aceasta era o metodă de gestiune incorectă a resurselor financiare.

Unele transferuri trezesc foarte multe întrebări. Nu întotdeauna activitatea fostului director și a celorlalți membri ai instituției era conformă hotărârilor Consiliului de Coordonare.

S-au identificat anumite decizii care erau luate în interiorul instituției fără ca acestea să fie aprobate de Consiliu sau să fie pus la curent despre anumite activități care au loc în instituție.

Urmează să transmit către industrie, inclusiv, și rezultatele acestui audit intern în care se vor descrie procesele și acele neconformități cu care s-a confruntat instituția. Una dintre solicitările față de ministrul Agriculturii a fost să solicite organelor competente să întreprindă un control minuțios asupra activității instituției.

Ministerul Agriculturii deja deține acest document de audit?

– Ministerul Agriculturii deține informația privind anumite neconformități pe care le-am descoperit în cadrul anchetelor și urmează să îi transmitem și documentul de audit pentru că zilele acestea vom avea versiunea finală”, declara Cristina Frolov acum două săptămâni. 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală