România ne-a dat, dar păcura s-a „evaporat”?

30 Oct. 2021, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2021, 13:42 // Actual //  bani.md

În februarie anul 2016 România a acordat, Republicii Moldova sub forma de ajutor social pentru paturile social-vulnerabile produse alimentare, zahăr, dar și 16 550 tone de păcură. La instituirea Stării de Urgență, în data de 22 octombrie, în sectorul gazelor naturale autoritățile au decis eliberarea a 16 500 de tone de păcură pentru Termoelectrica. Fostul deputat Gheorghe Brega susține că Ministerul Economiei trebuie să verifice de unde e păcura și dacă cea oferită de România nu a fost vândută.

Când a fost adusă păcura din România, Ministerul Economiei, la acea vreme, a încercat din răsputeri, ca păcura sa fie distribuită CET-lor, or Agenției de rezerve materiale pentru păstrare, care ulterior va fi folosită la necesități. Era clar, că ei doresc să o folosească în scopuri comerciale și să facă câteva zeci de milioane de lei”, susține Brega.

Potrivit lui, foarte greu prin Comisia națională pentru ajutoare umanitare s-a reușit, ca apăcura sub forma de GKL (de la 1 până la 2Gkl de familie) să fie distribuită celor circa 40 mii de familii social vulnerabile din Chișinău, deoarece în alte localități nu se lucra cu păcură.

Ulterior s-au început diferite piedici precum că e foarte greu de trecut cazanele de la gaz la păcură, cazanele trebuie reparate, că la moment (luna februarie) sezonul de încălzire se încheie și multe alte argumente numai să nu fie conform deciziei Comisiei.”, spune Brega.

Fostul deputat susține că zilele acestea Guvernul a eliberat din rezerva de stat către Termoelectrica 16 500 tona de păcură. ”Posibil să fie acea păcură, numai că în cinci ani puterea ei calorică sa mai redus și totodată sau mai pierdut câteva zeci de tone in rezultatul depunerilor de sediment”.

Dacă nu e păcura din ajutorul României, atunci întrebați-l pe Eni (n.r Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica) unde e rezerva de la Termoelectrica pe o lună, cum a raportat la acel moment?”, se întreabă Brega.

”Nu o să vă descriu toată lupta cu ei, mai ales când au anunțat, că s-au revărsat 200 tone păcură, însă la fața locului s-a constatat că intenționat au vărsat 2 căldări, pentru a mima pierderile. Ministerul Economiei e obligat să verifice de unde e păcură și să interzică comercializarea ei”, conchide fostul deputat.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2025, 17:54 // Actual //  bani.md

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit, pe 9 iulie, starea de urgență în economie pentru încă o lună. Autoritățile din regiune explică decizia prin criza continuă cauzată de limitarea aprovizionării cu gaze și reducerea veniturilor bugetare, transmite IPN.

Decretul privind extinderea stării de urgență a fost aprobat în cadrul celei de-a doua sesiuni extraordinare a așa-numiților deputați transnistreni, măsura fiind instituită acum aproape opt luni în stânga Nistrului.

După ședință, șeful așa-zisului Soviet Suprem, Alexander Korshunov, a confirmat că autoritățile trec la un regim de economisire drastică: „Toate organele administrației de stat și municipale funcționează acum în regim de austeritate”.

Cheltuielile în mai multe domenii au fost „reduse drastic”: fondurile rutier și de mediu, fondul investițiilor de capital, precum și așa-numitul fond al solicitărilor alegătorilor au fost înghețate. Toate proiectele pe care autoritățile intenționau să le pună în implementare în 2025 au fost amânate pe termen nedeterminat, a adăugat Alexander Korshunov.

„Este clar că, în astfel de circumstanțe, va trebui probabil să se ia decizii care nu sunt întotdeauna populare”, a adăugat Korshunov, referindu-se la restrângerea programelor de stat și la redistribuirea fondurilor.

În ajunul reuniunii a fost organizată o ședință extinsă privind subiectele economice, la care au participat așa-numiți reprezentanți ai puterii executive și legislative, inclusiv responsabili de finanțe, precum și membri ai executivului local. Potrivit surselor oficiale, au fost discutate concluziile așa-zisei comisii guvernamentale privind stabilizarea economică, inclusiv propuneri privind reducerea cheltuielilor și redistribuirea bugetului.

De asemenea, autoritățile din regiune au anunțat că ajustează bugetul și pregătesc un proiect de buget pentru anul viitor. Din cauza presiunii externe și a veniturilor instabile, aleșii de la Tiraspol spun că este dificil să facă prognoze și că principala misiune este să respecte obligațiile minime față de populație.

Anterior, administrația de la Tiraspol a recunoscut că executarea bugetului actual este imposibilă. Producția industrială a scăzut cu 43%, iar comerțul exterior cu 31,5%. Conform previziunilor, PIB-ul ar trebui să scadă cu 12% în 2026, iar inflația ar trebui să crească la 16%.

Din 1 iulie și până la sfârșitul anului, Tiraspolul introduce o plată eșalonată a salariilor pentru bugetari. Finanțarea va fi divizată în două părți – până la data de 20 și din 21 până la sfârșitul lunii. Administrațiile orașelor din regiune au primit ordin să returneze soldul fondurilor locale în bugetul central.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO