Cum a explodat prețul gazului. Sturza: Manipularea a venit de la ruși. Cap de afiș – Putin

03 Nov. 2021, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2021, 12:47 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza care a fost pe piața energetică aproape două decenii, dar care în prezent nu mai este atât de implicat se arată surprins de piețele libere, aparent libere, cum sunt manipulate.

Am fost și rămân mereu surprins cum aceste piețe, aparent libere, sunt manipulate de „băieții șmecheri”. Ca la carte, moderatorii de la Bloomberg se întreabă (lamentează) patetic: ce se mai întâmplă cu petrolul, când se termină? „Analiștii” interesați se dau cu părerea, vorbesc despre „fundamentals”. “Da, domnilor, e pe sfârșite”. Intervine CNN – în delta Nigerului rebelii au furat o canistră de petrol omorând paznicul. Și zbanț, cresc cotațiile cu un dolar! Tu ești inundat de oferte de petrol fizic, nu știi unde să te ascunzi de furnizor. Ei, „guru analizelor”, nu – defițit!”, explică fostul premier.

Gazul în Europa a ajuns să se tranzacționeze cu 1000 USD per mia de metri cubi. Cotații care pur și simplu au sărit în aer.

Exact asta s-a întâmplat și cu cotațiile gazului. Cu cât a crescut consumul față de anul trecut? Cu 5-7%? De ce a crescut prețul de 3-4 ori?! Diferența este că în cazul gazului manipularea a venit de la ruși, cap de afiș fiind nimeni altul decât Putin. Primitiv, obscur, dar a funcționat! Și știți de ce? Pentru că la aceste povești au „pus botul” „traderii” din Occident. Cei care „tranzacționează” hârtii, și nu volume fizice. Aceste „tranzacții” reprezintă astăzi 80%(!) din toată piața! Cineva câștigă din aer miliarde de dolari reali! Cine le achită? Proștii de consumatori și investitori mărunți”, mai spune fostul premier.

Omul de afaceri susține că asta este fața hidoasă a „pieței libere”, ”care numai liberă nu e! Absolutizăm niște lucruri, repetându-le ca o mantră – „piețe libere”, „societăți democratice”, „drepturile omului”, „schimbări climatice” și multe alte derivate, negând trecutul și bunul-simț, ignorând tradiția și cutuma, mersul firesc al societății și al naturii. A trebuit să vină pandemia ca lumea să se „dezlănțuiască” și noi să vedem cât de vulnerabili suntem în construcții formal gândite deseori de profitorii mai „deștepți”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală