ALARMANT! Europenii bogaţi şi săraci încep să-şi facă rezerve de lemne de foc şi cărbune de teama scumpirii energiei

15 Nov. 2021, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 11:57 // Actual //  MD Bani

Comercianţii de lemne de foc şi cărbune din Cehia au început să raporteze creşteri ale cererii. În faţa creşterii preţurilor la energie, cehii au început să-şi facă stocuri atât de lemne, cât şi de cărbune. Aceeaşi tendinţă se înregistrează şi în Olanda, dar şi în Polonia, scrie Ziarul Financiar.

De teama creşterii preţurilor energiei, mulţi cehi au decis să treacă pe lemne şi cărbune pentru a se încălzi, scrie Czech Radio. Deşi în creştere la rândul lor, preţurile acestora sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale electricităţii şi gazelor.

Unii comercianţi de lemn de foc şi-au vândut deja stocurile şi acceptă comenzi doar pentru anul viitor.

„Cererea creşte fără îndoială. Din ce în ce mai mulţi oameni ne contactează. Nici nu mai putem ţine pasul cu tăiatul lemnelor,“ spune Jaroslav Hrubes, technician.

Cererea a crescut semnificativ în ultimele zile, după ce furnizorii au anunţat o majorare a preţurilor electricităţii şi gazelor.

Totuşi, preţurile lemnului de foc sunt în creştere. „Vom creşte preţul lemnului cu aproximativ 10% deocamdată“, arată Jaroslav Hrubes.

În pofida creşterii preţurilor, lemnul rămâne cea mai ieftină opţiune de încălzit. Pentru o locuinţă de familie, costul încălzirii cu lemn poate fi de până la trei ori mai redus decât cel al electricităţii, arată Vladimir Stupavsky, expert în încălzire.

Potrivit acesuia, o astfel de locuinţă ar plăti până la 80.000 de coroane pe an pentru electricitate, comparativ cu 25.000 de coroane pentru lemn şi 60.000 pentru gaze.

Pentru acest an şi pe viitor, acesta recomandă oamenilor să folosească lemne pentru încălzit.

Din cauza creşterii puternice a preţurilor gazelor, şi olandezii cumpără mai mult lemn de foc, po­trivit cotidianului Algemeen Dagblad.

„Am vândut deja cea mai mare parte din stocuri, iar acest lucru nu se întâmplă de obicei până în februarie sau martie“, a declarat repre­zentantul unei companii.

În Polonia, unii cumpără căr­bune pentru a-şi face rezerve, temându-se de o iarnă rece şi de noi scumpiri.

Dintre aceştia, unii pleacă dezamăgiţi de la comercianţi după ce stocurile acestora s-au epuizat, sau nu sunt pregătiţi să plătească mult mai mult decât anul trecut. Preţurile au crescut deja puternic, iar acesta ar putea fi doar începutul, notează gazetawroclawska.

Ungaria dispune de un program social în domeniu, iar în acest an municipalităţile au putut aplica pentru un buget de 5 miliarde de forinţi (10 milioane de euro), 2.351 de municipalităţi profitând de această oportunitate, potrivit kapos.hu.

Peter Zambo, secretar de stat pentru păduri în cadrul ministerului agriculturii, a declarat că oferta de lemn de foc pentru Ungaria este garantată pentru sezonul 2021-2022.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău