Cine plăteşte pentru socialismul spaniol? Oamenii muncii

18 Nov. 2021, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2021, 09:48 // Actual //  bani.md

Guvernul Spaniei şi cele mai mari sindicate ale ţării au căzut de acord cu privire la o majorare a contribuţiilor de asigurări sociale cu 0,6% începând cu anul 2023 ca măsură de protejare a pensiilor generaţiei baby boom a ţării. Asta după ce guvernul spaniol a anunţat în ultima vreme o serie cuprinzătoare şi cos­ti­sitoare de măsuri de protecţie socială.

Începând cu 2023, spaniolii vor pierde între 1 euro şi 2,5 euro din veniturile nete lunare pentru plata contribuţiilor suplimentare, notează The Local. Măsura de majorare a fondului de rezervă pentru asigurări sociale a statului spaniol va fi supor­tată în principal de angajatori, 0,5%, şi de angajaţi în procent de 0,1%.

Măsura este menită să consolideze sistemul de pensii spa­niol cu încă 50 de miliarde de euro până în 2032, în perspectiva viitoarei pensionări a milioane de baby boomeri.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a catalogat reforma drept „un instrument indispensabil“ într-o „societate mai dreaptă şi egalitară“. Totuşi, Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Business (CEOE) a arătat că majorarea va „avea efecte negative asupra ocupării forţei de muncă, fiind opusul a ceea ce are nevoie sistemul de pensii“.

În 2020, primul an de pandemie, Spania a lansat un program de acordare a unui venit minim  celor mai vulnerabile familii, acestea primind cel puţin 700 de euro pe lună. La acea vreme, oficialii anunţau că programul va costa 3 miliarde de euro anual, acesta urmând să fie finanţat parţial printr-o taxă digitală şi pe tranzacţii bursiere, potrivit Euronews.

Taxa digitală a fost introdusă pe 16 ianuarie 2021, ridicându-se la 3% şi aplicându-se pe anumite servicii digitale furnizate de marile companii multinaţionale.

În acest an, după ce a majorat salariul minim şi a luat măsuri de urgenţă pentru susţinerea consumatorilor în faţa creşterii puternice a preţurilor energiei, Spania a propus o serie de modificări majore ale legislaţiei sale din domeniul rezidenţial, de la îngheţări de preţuri, la reduceri de 250 de euro la chirii, guvernul ţării intenţionând de asemenea să majoreze cu 2% salariile funcţionarilor publici.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că guvernul va lansa o schemă prin care cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care câştigă sub 23.725 de euro pe an vor putea primi un discount lunar de 250 de la plata chiriilor.

Guvernul a aplicat şi unele modificări privind taxele plusvalia, taxe percepute de primării pe proprietăţile vândute, donate sau moştenite.

Astfel, Fiscul spaniol a oferit două opţiuni de calculare a taxelor, iar contribuabilii o vor putea alege pe care care le este favorabilă.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală