(VIDEO) Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum! La ceremonie s-au rostit poezii, cântece și discursuri

15 Mart. 2021, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 15:56 // Actual //  MD Bani

Cu poezii, cântece și discursuri solemne, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a fost petrecut azi pe ultimul drum. Drumul de la Catedrala „Sfânta Teodora de Sihla” și până la Cimitirul Central din strada Armenească unde este locul de veci al maestrului, drumul a fost presărat cu flori, iar la prohodul de la cimitir au luat cuvântul zeci de oameni de vază, printre care scriitori, poeți, interpreți, deputați, ministra Culturii, Liliana Pogolșa, dar și premierul interimar Aureliu Ciocoi.

„Vă mărturisesc că, venind încoace, mă gândeam ce cuvinte să aleg pentru a aduce omagiul pe care îl merită academicianul, poetul, prozatorul Nicolae Dabija, ca până la urmă să ajung la concluzia că singurul cuvânt pe care îl spun este „mulțumesc”. Este un mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut dânsul pe parcursul vieții și pe care, vă mărturisesc, că am dorit să-l cunosc personal. N-am apucat. Dar ceea ce mă leagă de Nicolae Dabija este iarăși un lucru absolut personal. Eram tânăr, în clasele finale de școală medie, încă până a se trece de la grafia chirilică la cea latină. Și-mi amintesc acele clipe când citeam din scoarță în scoarță revista „Basarabia”, revista „Orizontul”, dar mai cu seamă „Literatura și Arta”. Și faptul că astăzi pot scrie românește cu grafie latină i se datorează regretatului Nicolae Dabija. Dânsul mi-a fost dascăl în acest lucru”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ceremoniei de rămas bun de la Cimitirul Central.

La rândul său, ministra Culturii în exercițiu, Liliana Pogolșa a menționat că la 12 martie s-a așternut un doliu peste întreaga cultură națională a Republicii Moldova, când „unul dintre titanii literaturii românești a plecat în eternitate”„A plecat, dar ne-a lăsat o „temă pentru acasă”, pe care noi avem datoria morală să o îndeplinim cu multă responsabilitate și solidaritate”, a spus Liliana Pogolșa.

„Întreg traseul profesional al scriitorului, istoricului literar, academicianului Nicolae Dabija a fost o activitate care a inspirat generații, care a lăsat o moștenire literară de nemaivăzut. Zeci de lucrări – „Ochiul al treilea”, „Apă neîncepută”, „Privighetori împăiate”, „Zugravul anonim” și multe altele vor intra pentru totdeauna în tezaurul literaturii naționale. Neobositul Nicolae Dabija a fost întotdeauna la întâlnirile cu cadrele didactice, cu elevii și studenții, la evenimentele culturale, la întâlnirile științifice și a știut întotdeauna o vorbă bună pentru a ajunge la sufletul fiecăruia cu o povață părintească”, a mai menționat ministra Culturii.

Amintim că astăzi, în ziua înhumării scriitorului Nicolae Dabija, răpus de COVID-19, prin decretul președintelui Maia Sandu a fost declarată zi de doliu național, scrie realitatea.md.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău