(VIDEO) Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum! La ceremonie s-au rostit poezii, cântece și discursuri

15 Mart. 2021, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 15:56 // Actual //  MD Bani

Cu poezii, cântece și discursuri solemne, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a fost petrecut azi pe ultimul drum. Drumul de la Catedrala „Sfânta Teodora de Sihla” și până la Cimitirul Central din strada Armenească unde este locul de veci al maestrului, drumul a fost presărat cu flori, iar la prohodul de la cimitir au luat cuvântul zeci de oameni de vază, printre care scriitori, poeți, interpreți, deputați, ministra Culturii, Liliana Pogolșa, dar și premierul interimar Aureliu Ciocoi.

„Vă mărturisesc că, venind încoace, mă gândeam ce cuvinte să aleg pentru a aduce omagiul pe care îl merită academicianul, poetul, prozatorul Nicolae Dabija, ca până la urmă să ajung la concluzia că singurul cuvânt pe care îl spun este „mulțumesc”. Este un mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut dânsul pe parcursul vieții și pe care, vă mărturisesc, că am dorit să-l cunosc personal. N-am apucat. Dar ceea ce mă leagă de Nicolae Dabija este iarăși un lucru absolut personal. Eram tânăr, în clasele finale de școală medie, încă până a se trece de la grafia chirilică la cea latină. Și-mi amintesc acele clipe când citeam din scoarță în scoarță revista „Basarabia”, revista „Orizontul”, dar mai cu seamă „Literatura și Arta”. Și faptul că astăzi pot scrie românește cu grafie latină i se datorează regretatului Nicolae Dabija. Dânsul mi-a fost dascăl în acest lucru”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ceremoniei de rămas bun de la Cimitirul Central.

La rândul său, ministra Culturii în exercițiu, Liliana Pogolșa a menționat că la 12 martie s-a așternut un doliu peste întreaga cultură națională a Republicii Moldova, când „unul dintre titanii literaturii românești a plecat în eternitate”„A plecat, dar ne-a lăsat o „temă pentru acasă”, pe care noi avem datoria morală să o îndeplinim cu multă responsabilitate și solidaritate”, a spus Liliana Pogolșa.

„Întreg traseul profesional al scriitorului, istoricului literar, academicianului Nicolae Dabija a fost o activitate care a inspirat generații, care a lăsat o moștenire literară de nemaivăzut. Zeci de lucrări – „Ochiul al treilea”, „Apă neîncepută”, „Privighetori împăiate”, „Zugravul anonim” și multe altele vor intra pentru totdeauna în tezaurul literaturii naționale. Neobositul Nicolae Dabija a fost întotdeauna la întâlnirile cu cadrele didactice, cu elevii și studenții, la evenimentele culturale, la întâlnirile științifice și a știut întotdeauna o vorbă bună pentru a ajunge la sufletul fiecăruia cu o povață părintească”, a mai menționat ministra Culturii.

Amintim că astăzi, în ziua înhumării scriitorului Nicolae Dabija, răpus de COVID-19, prin decretul președintelui Maia Sandu a fost declarată zi de doliu național, scrie realitatea.md.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău