Noi secretari generali la MAIA, MAI, MIDR și MMPS. Pe cine a numit Guvernul

08 Dec. 2021, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 16:59 // Actual //  MD Bani

La ședința de astăzi a Guvernului, au fost numiți noi secretari generali la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astfel, Lilia Dabija a fost numită în funcția de secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Lilia Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea documentelor de politici publice. A activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Corporația Financiară Internațională, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei etc.

În funcția de secretar general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost numit Anatolie Fala. Acesta este doctor în științe biologice și expert în agricultură, agrobusiness și agro-economie, cu o experiență de activitate în instituții de învățământ superior, instituții de cercetare și servicii de extensiune rurală. Timp de 18 ani a deținut funcția de director de programe și coordonator național în cadrul Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală.

La Ministerul Afacerilor Interne, secretar general a fost numit Serghei Diaconu. Până în prezent dânsul a deținut funcția de secretar de stat în cadrul MAI.

În funcția de secretar general la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost numit Tudor Mancaș. Mancaș este magistru în științe politice. În ultima perioadă a activat în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, fiind responsabil de domeniul politică internă pe dimensiunile social, migrație. Timp de 11 ani a activat în calitate de consultant în cadrul Cancelariei de Stat.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, toți acești candidați au fost cei care au acumulat punctajul maxim și au promovat concursurile publice pentru funcțiile menționate, organizate în perioada 19 octombrie – 3 decembrie 2021, de către Cancelaria de Stat.

Totodată, Cabinetul a mai aprobat astăzi numirea Svetlanei Basarab în funcția de șef adjunct al Oficiului Teritorial Căușeni a Cancelariei de Stat, iar Adrian Musteață a fost numit șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău