Noi secretari generali la MAIA, MAI, MIDR și MMPS. Pe cine a numit Guvernul

08 Dec. 2021, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 16:59 // Actual //  MD Bani

La ședința de astăzi a Guvernului, au fost numiți noi secretari generali la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astfel, Lilia Dabija a fost numită în funcția de secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Lilia Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea documentelor de politici publice. A activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Corporația Financiară Internațională, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei etc.

În funcția de secretar general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost numit Anatolie Fala. Acesta este doctor în științe biologice și expert în agricultură, agrobusiness și agro-economie, cu o experiență de activitate în instituții de învățământ superior, instituții de cercetare și servicii de extensiune rurală. Timp de 18 ani a deținut funcția de director de programe și coordonator național în cadrul Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală.

La Ministerul Afacerilor Interne, secretar general a fost numit Serghei Diaconu. Până în prezent dânsul a deținut funcția de secretar de stat în cadrul MAI.

În funcția de secretar general la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost numit Tudor Mancaș. Mancaș este magistru în științe politice. În ultima perioadă a activat în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, fiind responsabil de domeniul politică internă pe dimensiunile social, migrație. Timp de 11 ani a activat în calitate de consultant în cadrul Cancelariei de Stat.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, toți acești candidați au fost cei care au acumulat punctajul maxim și au promovat concursurile publice pentru funcțiile menționate, organizate în perioada 19 octombrie – 3 decembrie 2021, de către Cancelaria de Stat.

Totodată, Cabinetul a mai aprobat astăzi numirea Svetlanei Basarab în funcția de șef adjunct al Oficiului Teritorial Căușeni a Cancelariei de Stat, iar Adrian Musteață a fost numit șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO