Moldova capturată în era lui Plahotniuc. Sturza: Mii de funcționari primeau plicuri. În top erau și unii de la CC

09 Dec. 2021, 14:43
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Dec. 2021, 14:43 // Slider //  bani.md

Pe timpul guvernării Partidului Democrat, liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc a capturat instituțiile statului, iar bugetul unui partid se ridica la peste un milion de euro. Bani erau direcționați pentru salariile în plic ale funcționarilor, explică fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, care a comentat recenta majorare de salarii ale judecătorilor constituționali.

În perioada mai puțin faimoasă de capturare a statului, un ministru proaspăt trimis la plimbare de către Plaha, pentru umblatul la borcanul cu miere fără voia stăpânului, îmi povestea cu multă umilință că a fost cruțat și i se va mai plăti și solda încă pe șase luni. Cât? Zece mii de USD pe lună în plic. Vine curierul și pac… plicul cu solda! Un șef de organizație sportivă se tot crucea, vine solda de la Plaha, doar că în bancnote mărunte – de 5 și de 10 lei. Și culmea! În pungi cu sigla cu trei trandafiri”, explică Sturza.

În opinia omului de afaceri, așa a funcționat Republica Moldova, iar în prezent acest sistem este în pericol.

Mii de funcționari publici de toate rangurile: activiști de partid, procurori, polițiști, judecători, influenceri, jurnaliști, bloggeri, lunar, primeau „plicuri”. De la câteva sute de euro la zeci de mii. În top erau și unii de la CC. La un moment dat, când încă mai era și Filat în scenă, se făcea un fel de aucțion, cine dă mai mult. Dacă la începuturi, prin 2010, bugetul la negru al unui partid „mare” era de 300-400 mii de euro, păi în 2019 ajunsese la 1-1,2 milioane lunar!”, a punctat Sturza.

Fostul premier afirmă că la acea vreme exista o corupție generalizată

În plus, de la corupție generalizată, dar foarte bine controlată de Plaha & Co mai cădeau „firimituri” și la alții. Din subvenții, investiții, vamă, fisc… Astăzi, acest „sistem” e în mare pericol! Cel puțin, cu plicurile de la partid. Mai e ceva la socialiști și Șor. Jale mare! Culmea e că cei mai mari contestatari ai măririi salariilor celor de la CC, parlament și (ce obrăznicie!) șefului statului sunt cei care au beneficiat ani la rândul de „plicuri”. Și a fost OK moral și corect social”, a opinat omul de afaceri.

Fostul premier se întreabă retoric, „Dar cât de moral este ca noi, cetățenii, să angajăm și să încredințăm soarta și viața noastră unui șef de stat pe care îl plătim cu… 800 de euro. Mai puțin decât un inginer începător de la mine din fabrică. Un ministru care gestionează bugete de miliarde – cu 700 de euro? Nu ar fi mai util să discutăm despre această situație bizară când cei aleși de noi sunt plătiți mai rău ca o angajată din alimentația publică de la Piața Centrală? Vrem performanță, vrem integritate? Păi pe stomacul gol și cu pantalonii rupți în fund e mai greu…”

Omul de afaceri spune că cu majorarea salariului judecătorilor de la Curtea Constituțională s-a greșit. „Prea mare a fost „pasul”, prea puțină transparență și explicații. Cineva a venit și s-a impus, cam brutal și lipsit de simț politic. Ca rezultat, avem o primă fractura  între „ramuri”. A meritat?”

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au decis să înghețe, temporar, majorarea tarifelor vamale pentru mai multe țări, inclusiv Republica Moldova. În următoarele 90 de zile, taxa de import pentru mărfurile moldovenești pe piața americană va rămâne la nivelul de 10%, și nu va fi majorată la 31%, așa cum era planificat inițial de administrația fostului președinte Donald Trump.

Cu toate acestea, Ministerul Economiei a convocat pe 9 aprilie o reuniune cu 50 de exportatori moldoveni activi pe piața SUA pentru a analiza impactul acestei decizii asupra afacerilor lor.

Unul dintre cei mai afectați este producătorul de sucuri Speranța Con, care se teme că produsele sale nu vor mai fi competitive în condițiile noilor tarife. Compania ia în calcul reorientarea către Uniunea Europeană și piețele asiatice.

Vinificatorii afirmă că este încă dificil de evaluat efectul noilor tarife, dar și aceștia își propun extinderea pe piețele europene. Brandul de îmbrăcăminte Julia Allert atrage atenția că retragerea de pe piața americană ar fi complicată, în special din cauza dezvoltării puternice a comerțului online și a notorietății deja dobândite în rândul consumatorilor americani.

În sectorul IT și outsourcing, companiile moldovenești – în special cele din logistică și transport – consideră că tarifele nu le afectează direct, însă scăderea veniturilor în 2025 este evidentă. Peste 600 de companii care prestează servicii pentru piața americană resimt deja presiuni financiare, cauzate de măsurile protecționiste ale fostei administrații Trump.

Mediul de afaceri și autoritățile propun păstrarea și consolidarea poziției Moldovei în lanțurile globale de valoare adăugată, în special în industriile auto și textilă, sprijin guvernamental personalizat pentru fiecare categorie de produs afectat de noile tarife și demararea negocierilor cu partenerii europeni și identificarea de noi piețe externe pentru produsele moldovenești.

În anul 2024, exporturile Republicii Moldova către SUA au reprezentat 2,5% din volumul total, echivalentul a 90 de milioane de dolari, în timp ce importurile din SUA au atins 1,5% (135 milioane de dolari).

Principalele produse moldovenești exportate în SUA au fost vinuri de desert – 48% din totalul exporturilor, sucuri din fructe (în special de mere) – 14%, piese și dispozitive din plastic pentru transport – 9%, băuturi alcoolice – 5%, articole vestimentare – 3% și produse de cofetărie – 2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU