Moldova capturată în era lui Plahotniuc. Sturza: Mii de funcționari primeau plicuri. În top erau și unii de la CC

09 Dec. 2021, 14:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2021, 14:43 // Slider //  Lupu Eduard

Pe timpul guvernării Partidului Democrat, liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc a capturat instituțiile statului, iar bugetul unui partid se ridica la peste un milion de euro. Bani erau direcționați pentru salariile în plic ale funcționarilor, explică fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, care a comentat recenta majorare de salarii ale judecătorilor constituționali.

În perioada mai puțin faimoasă de capturare a statului, un ministru proaspăt trimis la plimbare de către Plaha, pentru umblatul la borcanul cu miere fără voia stăpânului, îmi povestea cu multă umilință că a fost cruțat și i se va mai plăti și solda încă pe șase luni. Cât? Zece mii de USD pe lună în plic. Vine curierul și pac… plicul cu solda! Un șef de organizație sportivă se tot crucea, vine solda de la Plaha, doar că în bancnote mărunte – de 5 și de 10 lei. Și culmea! În pungi cu sigla cu trei trandafiri”, explică Sturza.

În opinia omului de afaceri, așa a funcționat Republica Moldova, iar în prezent acest sistem este în pericol.

Mii de funcționari publici de toate rangurile: activiști de partid, procurori, polițiști, judecători, influenceri, jurnaliști, bloggeri, lunar, primeau „plicuri”. De la câteva sute de euro la zeci de mii. În top erau și unii de la CC. La un moment dat, când încă mai era și Filat în scenă, se făcea un fel de aucțion, cine dă mai mult. Dacă la începuturi, prin 2010, bugetul la negru al unui partid „mare” era de 300-400 mii de euro, păi în 2019 ajunsese la 1-1,2 milioane lunar!”, a punctat Sturza.

Fostul premier afirmă că la acea vreme exista o corupție generalizată

În plus, de la corupție generalizată, dar foarte bine controlată de Plaha & Co mai cădeau „firimituri” și la alții. Din subvenții, investiții, vamă, fisc… Astăzi, acest „sistem” e în mare pericol! Cel puțin, cu plicurile de la partid. Mai e ceva la socialiști și Șor. Jale mare! Culmea e că cei mai mari contestatari ai măririi salariilor celor de la CC, parlament și (ce obrăznicie!) șefului statului sunt cei care au beneficiat ani la rândul de „plicuri”. Și a fost OK moral și corect social”, a opinat omul de afaceri.

Fostul premier se întreabă retoric, „Dar cât de moral este ca noi, cetățenii, să angajăm și să încredințăm soarta și viața noastră unui șef de stat pe care îl plătim cu… 800 de euro. Mai puțin decât un inginer începător de la mine din fabrică. Un ministru care gestionează bugete de miliarde – cu 700 de euro? Nu ar fi mai util să discutăm despre această situație bizară când cei aleși de noi sunt plătiți mai rău ca o angajată din alimentația publică de la Piața Centrală? Vrem performanță, vrem integritate? Păi pe stomacul gol și cu pantalonii rupți în fund e mai greu…”

Omul de afaceri spune că cu majorarea salariului judecătorilor de la Curtea Constituțională s-a greșit. „Prea mare a fost „pasul”, prea puțină transparență și explicații. Cineva a venit și s-a impus, cam brutal și lipsit de simț politic. Ca rezultat, avem o primă fractura  între „ramuri”. A meritat?”

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău