Centrul „Tekwill” a ajuns la patru ani de activitate. Principalele rezultate

16 Mart. 2021, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:13 // Actual //  MD Bani

Centrul de excelență în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor „Tekwill” a ajuns în acest an să celebreze patru ani de activitate. În cadrul evenimentului online organizat cu această ocazie, pe 15 martie curent, au participat reprezentanții instituțiilor de stat, mediului academic și privat, parteneri de dezvoltare, beneficiari etc.

În cadrul evenimentului, Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a declarat că „Tekwill” a devenit o casă modernă pentru comunitatea IT din Moldova. „Acesta este un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat, care oferă platforma și infrastructura modernă necesară pentru formarea și dezvoltarea profesională, asistență pentru lansarea și maturizarea afacerilor din sectorul IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare”, a susținut Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale.

„Ne bucurăm că inițiativele implementate de către echipa „Tekwill” se înscriu perfect și contribuie la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în mod special a Strategiei de dezvoltare a industriei IT și a ecosistemului pentru inovare digitală, precum și Foii de parcurs privind digitalizarea economiei. Ministerul Economiei și Infrastructurii va susține și în continuare sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor prin promovarea politicilor dedicate industriei IT și inovației digitale, care au un enorm potențial de dezvoltare” a adăugat Andrei Cușcă.

În patru ani de implementare, Tekwill a înregistrat 218 500 persoane implicate în programe educaționale, 737 655 ore de instruire livrate, 1 017 echipe și produse dezvoltate. Specialiștii implicați în proiect își propun să diversifice, să multiplice și să exploreze în continuare noi programe educaționale care să deschidă tinerilor calea spre noi și multiple oportunități.

„Tekwill este acel loc unde profesiile viitorului încearcă să inspire următoarele generații și care vin să răspundă necesităților sectorului privat. Acest lucru este una dintre cele mai mari provocări, dar, totodată, este și una dintre cele mai mari oportunități pe care le-a primit sectorul TIC până acum. Patru ani sunt doar un început, urmează multe inițiative frumoase”, a menționat Ana Chirița, directoarea proiectului „Tekwill”.

Centrul de excelență „Tekwill” a fost inaugurat la 15 martie 2017. Acesta a fost edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău