Giganții auto și-au lăsat clienții pe tușă în anul 2021. Nemții se bucură de preţurile record pentru maşinile de lux

28 Dec. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2021, 17:48 // Actual //  bani.md

Giganții auto mondiali au produs în anul 2021 cu 10 mil. mașini mai puține față de cât au planificat. Cauza a fost problema lanțurilor de aprovizionare și deficitului de semiconductori, potrivit LMC Automotive.

Estimările arată că cel mai mult au avut de suferit producătorii de automobile din Europa. Aceștia au avut nevoie cel mai mult de microcomponente comparativ cu producătorii de pe alte continente. Europenii au produs cu 3 mil. automobile mai puțin față de estimări. Problemele de aprovizionare, potrivit LMC Automotive, din industria auto vor dura până în a doua jumătate a anului 2022. Iar penuria de semiconductori va continua până în 2023.

Totodată, Justin Cox, șeful grupului global de producție la LMS Automotive, a indicat că în ultima perioadă au existat temeiuri pentru prognoze mai optimiste cu privire la starea industriei. „Cred că industria auto începe să se descurce puțin mai bine cu provocările lanțului de aprovizionare. Producătorii nu doresc ca problemele să se repete”, a spus el.

Se estimează că producția de automobile va ajunge la 84,9 milioane de unități în 2021. Aceasta este o creștere cu 12% față de 2020, când blocajele au dat peste caă producția.

Totodată, constructorii auto germani s-au bucurat de preţuri record pentru modelele lor de lux în acest an, în contextul în care penuria de semiconductoare au restricţionat livrările de maşini către cele mai mari pieţe chiar în condiţiile unei creşteri puternice a cererii de consum, notează Financial Times.

Veniturile pe maşină în cazul BMW, Audi şi Mercedes-Benz au crescut în medie cu aproape 25% faţă de 2019, relevă o analiză realizată de banca Stifel pentru FT.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală