Cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari. Totuși, cineva a avut de câștigat

30 Dec. 2021, 09:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 09:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În 2021, cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari pe fondul unor represiuni pe scară largă din partea autorităţilor de reglementare chineze, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Scăderea reprezintă aproape un sfert din averea lor totală şi este cel mai mare declin pe un an din 2012, când indicele a început să urmărească cei mai bogaţi oameni din lume.

Cei mai mulți bani i-a pierdut fondatorul Pinduoduo Inc., Colin Huang, acesta a rămas fără 42,9 miliarde de dolari, adică două treimi din averea sa – în timp ce acţiunile platformei de comerţ electronic s-au prăbuşit cu aproape 70%. Jack Ma, de la Alibaba Group Holding, şi-a văzut averea redusă cu aproximativ 13 miliarde de dolari, scrie Aleph News.

Puţini oameni întruchipează mai bine roller coaster-ul averii din acest an decât fondatorul Didi Global Inc. Cheng Wei. În săptămânile de dinaintea listării Didi în Statele Unite în iunie, investitorii au cumpărat participaţii pe piaţa secundară, ceea ce a dus evaluarea gigantului de transport în comun la 95 de miliarde de dolari şi a dus valoarea participaţiei fondatorului Cheng la 6,7 miliarde de dolari.

Euforia a fost de scurtă durată. Acţiunile companiei cu sediul la Beijing s-au prăbuşit cu peste 60% de când oficialii chinezi au anunţat o investigaţie şi i-au cerut să se retragă de la bursa din New York, lăsând averea lui Cheng la 1,7 miliarde de dolari.

Intensificarea controlului antitrust din partea autorităţilor de reglementare chineze a devenit tot mai frecventă de la oprirea surprinzătoare a ofertei publice iniţiale a Ant Group Co. de anul trecut. Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv Alibaba, Tencent Holdings Ltd., Meituan şi Pinduoduo, au înregistrat pierderi de 80 de miliarde de dolari. Evaluările, cândva foarte mari, au fost reduse, după ce au fost amendate pentru motive care variază de la practici monopoliste la perturbarea pieţei şi subraportarea tranzacţiilor.

Fondatorul ByteDance Ltd., Zhang Yiming, este un rar magnat chinez al internetului care şi-a văzut averea crescând în acest an, câştigând 19,5 miliarde de dolari pe baza unei evaluări din dosarul depus anul acesta de SoftBank Group Corp. Acest lucru se datorează în parte faptului că a păstrat compania mamă a TikTok ca o companie cu acţionariat restrâns, izolată de oscilaţiile turbulenţelor de pe piaţă.

Dar Zhang s-a străduit, de asemenea, să nu se implice în timpul represiunilor de reglementare. În luna mai, el a anunţat că se retrage din funcţia de director executiv, iar apoi a părăsit consiliul de administraţie luna trecută.

Mulţi directori din domeniul tehnologiei au făcut mişcări similare. Su Hua, cofondator al aplicaţiei de livestreaming Kuaishou Technology, a cedat rolul de director general în noiembrie, la numai nouă luni de la IPO-ul companiei în Hong Kong. În septembrie, JD.com Inc. a numit un nou preşedinte, spunând că preşedintele Richard Liu se va concentra pe strategiile pe termen lung.

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 17:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 17:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul rus Vadim Moșkovici, aflat în arest din martie sub acuzații de fraudă și dare de mită, a început din izolatorul de detenție negocieri privind transferul activelor sale în administrarea statului, relatează Vedomosti, citând surse apropiate cazului, scrie Vedomosti.

Moșkovici, proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate agroindustriale din Rusia, Rusagro, este gata să cedeze o parte dintre activele sale către Rosselhozbank – banca agricolă de stat. Același Rosselhozbank a preluat anterior companii strategice precum producătorul de paste Makfa și grupul Ariant, cel mai mare deținător de podgorii din regiunea Krasnodar.

Surse din industrie afirmă că afacerile lui Moșkovici au atras și atenția Demetra-Holding, un jucător important din domeniul cerealier, anterior deținut de banca de stat VTB și controlat în prezent de investitori anonimi din Oman. Grupul ar fi interesat de businessul cu cereale și uleiuri vegetale al lui Moșkovici, completând portofoliul său care include deja terminale de cereale în portul Novorossiisk, operatorul feroviar Rusagrotrans și complexul portuar Taman.

Toate subdiviziunile Rusagro – lider în producția de zahăr, locul doi la producția de carne și deținător a peste 700.000 de hectare de teren agricol – ar putea fi vândute cu o reducere substanțială, spun sursele Vedomosti.

Moșkovici controlează grupul printr-o companie cipriotă, însă, în contextul dosarelor penale și al tendinței autorităților ruse de a confisca activele oligarhilor anchetați, este tot mai probabil ca averea acestuia să fie pur și simplu naționalizată prin decizie judecătorească. Ulterior, statul ar putea scoate activele la privatizare, a explicat avocata Natalia Dorofeeva.

În vârstă de 57 de ani, Vadim Moșkovici era, potrivit Forbes, unul dintre cei mai bogați 60 de oameni din Rusia, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. A fost arestat pe 26 martie la Moscova, împreună cu directorul general al Rusagro, Timur Lipatov. Procurorii i-au acuzat de delapidare în sumă de 1 miliard de ruble. Ulterior, Moșkovici a fost inculpat și pentru mită – ar fi oferit în 2019 un carabină de vânătoare Blaser R8, evaluat la 2,6 milioane de ruble, fostului viceguvernator al regiunii Tambov, în schimbul „protecției generale”.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, Rusagro se afla de multă vreme în vizorul autorităților. După ce compania a fost inclusă pe lista întreprinderilor strategice, iar Moșkovici a fost amenințat cu desemnarea drept „agent străin”, acesta a fost forțat să-și aducă afacerile din Cipru înapoi în Rusia, printr-o procedură de redomiciliere. „Mai întâi l-au forțat să redomicilieze afacerea, acum i-o iau cu forța. N-a vrut de bunăvoie, o va face cu forța”, a comentat un apropiat al oligarhului.

Surse din presă susțin că în spatele operațiunii s-ar afla influentul clan Patrușev, care urmărește să preia active strategice din sectorul agroalimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA