Un expert spulberă visele autorităților: Energia de la soare și vânt nu va rezolva criza energetică

24 Ian. 2022, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Ian. 2022, 17:08 // Actual //  bani.md

Discuțiile în jurul energiei regenerabile a stârnit și stârnește interesul opiniei publice. Iar acestea s-au intensificat, în mod special pe fundalul crizei de gaze din ultima perioadă. Subiectul este tot mai des abordat pe rețele de socializare și în mass media. În acest context, agrofarm.md a discutat cu expertul în energie regenerabilă, Nicolae Zaharia despre potențialul Republicii Moldova de a produce energie regenerabilă.

Nicolae Zaharia consideră că energia de la soare și vânt nu va rezolva criza energetică. Amintim că, autoritățile din Republica Moldova, vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern în data de 7 decembrie 2021.

„Propun să fim raționali! Panourile solare sau turbinele eoliene luate separat nu vor rezolva criza energetică. Și explicația e simplă. Vă propun să ne închipuim că suntem consumatori și ne dorim ca în momentul în care am pornit un echipament electric, acesta să funcționeze. Cu părere de rău, panourile fotovoltaice solare generează energie doar când este radiație solară, adică în perioada luminoasă a zilei și atunci când nu avem nori pe cer. Respectiv, pentru ca echipamentul necesar să poată funcționa și atunci când nu avem radiație solară, trebuie să existe o altă sursă de generare a energiei, care să acopere deficitul creat. În consecință, avem nevoie de un generator care să lucreze permanent, și care să nu depindă de factori externi, precum radiația solară sau de viteza vântului (în cazul eolienelor). Într-un scenariu ideal, această dilemă poate fi rezolvată odată cu implementarea unui mix variat de tehnologii, care să valorifice energia regenerabilă. Doar că acest lucru nu este posibil să se întâmple peste noapte, deoarece tehnologiile sunt scumpe și în condițiile Republicii Moldova, implementarea lor ar fi mai puțin fezabilă. Avem nevoie de timp și de o strategie actualizată, urmată de planuri de acțiuni care să descrie cu lux de amănunte ce și unde urmează să facem pentru a genera energie verde la costuri optime. Mai mult decât atât, aceste planuri ar trebui să dispună de acoperire financiară, astfel încât să se transforme în proiecte reale în perioada planificată inițial.”, a declarat Nicolae Zaharia.

Potrivit lui Nicolae Zaharia, în prezent, cadrul normativ privitor la energia regenerabilă este actualizat, iar antreprenorii sunt încurajați să investească în această direcție.

„Cadrul normativ este la un nivel suficient de actualizat. Avem o strategie energetică până în 2030, de asemenea, avem și  un Plan Național de Acțiuni privind Energia Regenerabilă (PNAER). În prezent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dezvoltă un Plan Național de Acțiuni în domeniul Energiei și Climei. Toate aceste documente de politici indică soluții care ar putea ajuta țara noastră să depindă mai puțin de gazele naturale importate. De asemenea, avem scheme de suport pentru generarea energiei electrice din surse alternative, care oferă câteva scenarii avantajoase pentru antreprenori de a investi în acest domeniu.”

De asemenea, expertul consideră că țara noastră trebuie să se asigure cu mai multe surse de procurare a energiei.

„În contextul crizei gazelor naturale, necesitatea identificării unor alternative viabile devine tot mai evidentă, iar când apare un deficit de resurse, prevalează întrebarea despre preț, pe care trebuie să îl plătim, dacă nu ne diversificăm consumul. Personal, eu cred că toată discuția despre gazele naturale reprezintă un element de presiune economică, poate și politică. Iar, dacă vrem să nu mai nimerim în astfel de situații, în care să fim ușor șantajabili, ar trebui să ne asigurăm că avem mai multe surse de unde procurăm energie. Anume această libertate de a alege sursele din care vrem să alimentăm cu energie întreaga țară și reprezintă independența energetică.”

Realitatea Live

23 Mai 2025, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Europeană de Investiții (BEI) își intensifică prezența în Republica Moldova, majorând considerabil angajamentul financiar pentru susținerea dezvoltării țării în contextul crizelor generate de pandemie și războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută de Alberto Carlei, șeful Oficiului BEI în Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru RLIVE.

„Ne-am majorat angajamentele de la 850 de milioane de euro la 1,5 miliarde de euro, deoarece Moldova se confruntă cu provocări fără precedent. Aceste fonduri sunt destinate unor domenii-cheie precum transportul, agricultura, sănătatea și sectorul privat”, a declarat Carlei.

Printre cele mai importante proiecte anunțate se numără: 200 milioane de euro pentru un program amplu de împădurire, menit să combată efectele schimbărilor climatice și degradarea solului, 12 milioane de euro sub formă de grant, oferite ca sprijin de solidaritate pentru proiecte strategice și 60 milioane de euro care vor fi debursate în perioada următoare pentru proiecte din sectorul public și privat.

De asemenea, BEI sprijină construcția unui nou spital la Cahul, aflat în faza de evaluare, care va aduce un impact semnificativ la nivel regional. În capitală, BEI lucrează cu autoritățile pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău, un proiect esențial pentru eficiența energetică și confortul urban.

Un alt segment important îl reprezintă infrastructura rutieră, pentru care BEI a anunțat că este gata să finanțeze reabilitarea unor tronsoane de drum ce leagă Bălți, Briceni, Cimișlia, Leova și Cahul – zone cheie pentru conectivitate regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO