Pericol uriaş la graniţele Moldovei! Secretarul general al NATO, îngrozit de ce ar putea face Vladimir Putin

19 Feb. 2022, 19:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 19:32 // Actual //  bani.md

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit din nou despre situația explozivă dintre Rusia și Ucraina. Oficialul a atras atenția că niciodată nu a mai văzut în Europa o asemenea desfășurare de forțe militare.

O desfășurare militară de forțe cum nu s-a mai pomenit în Europa de multe decenii. Constatarea a fost făcută, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul i-a trimis o scrisoare, joi, lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, căruia i-a cerut să participe la o serie de discuții ce ar avea rolul de-a dezamorsa situația din Ucraina, care dă în clocot, potrivit evz.ro.

Secretarul general al NATO este foarte îngrijorat de atitudinea Rusiei

Liderul NATO a declarat că i-a transmis lui Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în luna ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.

Totodată, Stoltenberg a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.

„Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov.

Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, cel care a conchis:

„Acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare.”

Pentru a face o nouă demonstrație de forță, Rusia a efectuat o serie de exerciții nucleare strategice

În acest context extrem de tensionat, Rusia a efectuat sâmbătă dimineața mai multe exerciții nucleare strategice. Au fost prezenți la acest eveniment și președintele Vladimir Putin, și liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, după cum au informat oficialii de la Kremlin.

Agenția Reuters a remarcat că este vorba de o nouă etalare de forţă din partea Rusiei. În ultimele luni, militarii ruşi au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est. Agenţia citată reaminteşte că Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt menţionează adesea faptul că Rusia este, alături de Statele Unite, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO