Trei moldoveni, cercetați penal pentru trei acte false, depistate la ieșirea din țară. Cazurile au avut loc în ultimele 24 de ore

21 Ian. 2021, 09:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
21 Ian. 2021, 09:22 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Două permise de conducere și un certificat de înmatriculare pentru mijlocul de transport, eliberate de autoritățile române și bulgare, au fost identificate la frontiera de vest a țării cu semne vizibile de falsificare. Pe cazurile date pentru deținerea documentelor oficiale false sunt cercetați penal trei cetățeni moldoveni.

foto: border.gov.md

Două cazuri de depistare a falsului în acte au fost consemnate în punctul de trecere Leușeni, pe sensul de ieșire din țară. În cadrul formalităților de control s-a prezentat un conațional la volanul unui Volkswagen Arteon, care a înmânat inspectorilor actele necesare pentru automobil. Verificarea documentelor cu tehnica specială a scos la iveală semne de falsificare asupra permisului de conducere românesc. Tânărul de 30 de ani, originar din raionul Telenești, nu a putut explica cele depistate.

La scurt timp, un alt conațional de 36 de ani s-a apropiat la volanul unui Mercedes Sprinter pentru autorizarea ieșirii din țară. Certificatului de înmatriculare bulgăresc al microbuzului prezentat de către bărbat, îi lipseau elementele de protecție.

Al treilea fals în document a fost identificat în punctul de trecere Sculeni. Șoferul unei Skoda Octavia a prezentat un permis de conducere românesc, asupra căruia angajatul Poliției de Frontieră a depistat semne neveridice. Moldoveanul de 38 de ani, originar din Dubăsari, urma să ajungă în Germania. Audiat, bărbatul a comunicat polițiștilor de frontieră că a perfectat permisul contra unei sume de 250 de euro de către o persoană necunoscută, la care a apelat prin intermediul rețelelor de socializare.

Actele au fost ridicate și transmise spre expertiza tehnico-juridică, iar pe numele persoanelor au fost întocmite procese-verbale și riscă amenzi pentru deținerea actelor false.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 11:00 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În sezonul iulie 2024 – februarie 2025, Republica Moldova a exportat 99,7 mii tone de rapiță, potrivit unei analize prezentate de Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale. Deși nu a fost atins recordul absolut din sezonul trecut (272 mii tone), volumul exportat depășește clar media ultimului deceniu, confirmând interesul crescut pentru această cultură oleaginoasă.

Această performanță este alimentată de extinderea suprafețelor însămânțate și de cererea constantă pe piețele externe, într-un context în care rapița rămâne una dintre culturile agricole cele mai rezistente la secetă și cele mai rentabile pentru fermierii moldoveni.

Exporturile de rapiță au generat 902 milioane lei în sezonul curent, în scădere față de peste 2 miliarde lei în sezonul anterior, dar apropiate de nivelul din 2022/2023 (938 milioane lei). Prețul mediu actual este sub cel din 2022/2023 (11,56 lei/kg), dar rămâne semnificativ mai bun decât în perioada de supraproducție din anul trecut (7,48 lei/kg). Cel mai ridicat preț din sezon a fost înregistrat în ianuarie 2025 – 10,27 lei/kg, urmat de o ușoară scădere în lunile următoare.

Luna iulie 2024 a fost perioada de vârf a exporturilor, cu peste 38 mii tone livrate – o treime din totalul sezonului. Ulterior, volumul a scăzut gradual până la 3,3 mii tone în februarie 2025, tendință explicabilă prin caracterul sezonier al recoltării și epuizarea stocurilor.

În topul exportatorilor domină RUSAGRO-PRIM SRL, cu 33.405 tone exportate în 2024 și 10.605 tone în primele două luni și jumătate din 2025. Urmează VADALEX GRAINS SRL (13.702 tone în 2024) și GRANDO INVEST TRADING SRL (11.073 tone în 2024 + 124 tone în 2025). Alte nume importante din sector sunt ANCOM-AGRO, OROMIMEXPO, TRUST ORGANIC și AGRO-NOVA PRIM.

Din punct de vedere al destinațiilor, România a absorbit 63,4 mii tone de rapiță moldovenească, urmată de Bulgaria (21,3 mii tone) și Marea Britanie (7,7 mii tone). Aceste trei piețe au însumat peste 90% din exporturile totale. În ceea ce privește prețul mediu, Germania a oferit cel mai mult – 19,0 lei/kg, însă doar pentru 112 tone. Pe piețele principale, prețurile au fost competitive: Bulgaria – 9,5 lei/kg, România – 9,2 lei/kg, Marea Britanie – 7,8 lei/kg.

„Rapița rămâne o cultură strategică pentru agricultura moldovenească, din grupa I, cu rentabilitate ridicată și rezistență la factorii climatici”, subliniază Iurie Rija. În ciuda presiunilor internaționale și a fluctuațiilor prețurilor, Moldova își consolidează poziția ca exportator regional important, iar interesul investitorilor și al fermierilor rămâne ridicat. Perspectivele pentru anii următori sunt optimiste, mai ales în contextul în care cererea globală pentru uleiuri vegetale și biocombustibili se menține la cote înalte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ