Alaiba „destructurează” businessul cămătarilor! Plafonează dobânda la creditele acordate de microfinanțare

09 Mart. 2022, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mart. 2022, 13:12 // Actual //  bani.md

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au examinat, în ședința de astăzi, un proiect de lege care prevede reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit și plafonarea ratei dobânzii aferente contractului de credit.

Scopurile inițiativei legislative sunt creșterea nivelului de protecție a consumatorilor de împrumuturi și consolidarea siguranței și credibilității sectorului financiar al țării.

Proiectul propune plafonarea ratei dobânzii de credit specificată în contractul de credit  – la maxim 50%. Totodată, celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu vor fi mai mare de 0,04 procente din suma totală a creditului.

Documentul mai prevede obligația creditorilor de a evalua în mod corespunzător bonitatea consumatorilor, folosind toate informațiile disponibile. În caz contrar, debitorii ar putea fi scutiți de plata dobânzii, comisioanelor sau altor plăți către creditor, rambursând doar suma inițială a creditului.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a invocat gradul foarte înalt al îndatorării populației: aproape 200 de mii de cetățeni au întârzieri la plata creditelor față de Organizațiile de creditare nebancară (OCN), dintre care 40 de mii au întârzieri de peste un an.

”Prin proiectul de lege propus dorim să asigurăm responsabilitatea mutuală, o relație de parteneriat onest dintre consumatorul de împrumut și cel care oferă împrumutul – banca sau OCN”, a menționat Dumitru Alaiba.

În urma dezbaterilor, majoritatea membrilor Comisiei economie, buget și finanțe s-au pronunțat pentru proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, inclusiv Legea privind activitatea băncilor și Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară.

Proiectul urmează a fi votat de către deputați, în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Activitatea companiilor de microfinanțare este reglementată de Comisia Națională a Pieței Financiare. Companiile de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi ademenesc în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la companiile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:09 // Actual //  Ursu Victor

Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința de luni dimineață „pe roșu”, toți indicii bursieri fiind în scădere după ce rezultatele primului tur al alegerilor prezidenațiale îl dau pe primul loc pe pro-rusul Călin Georgescu.

La închiderea de vineri, Bursa era tot pe scădere, cu un minus de 0,97% pentru indicele principal BET.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală