Autoritățile vor obliga Energocom să achiziționeze anumite cantități de gaze naturale și să le stocheze în depozite subterane pentru a le utiliza în situații de urgență, potrivit unui proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Infrastructurii.
Potrivit proiectului, urmează să fie creat un mecanism juridic pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Moldovei. Se preconizează că, prin acest mecanism, Energocom va cumpăra gazele naturale și le va stoca în depozitele subterane de gaze (în funcție de capacitatea de stocare disponibilă și de costurile serviciilor de stocare), iar Moldovagaz, care are obligația de a furniza un serviciu public de aprovizionare de urgență cu gaze naturale, va cumpăra gazele naturale stocate în baza unui acord-cadru de vânzare-cumpărare.
Vânzarea gazelor naturale se va efectua în cazul încetării sau limitării livrărilor de gaze naturale pe piață în baza contractelor existente de către furnizorul garant; furnizării către consumatori a unor volume suplimentare de gaze peste cele stabilite prin contractele existente încheiate de către furnizorii garanți; în cazul în care prețul gazelor naturale stocate și furnizate de Energocom este mai mic decât prețul curent al gazelor naturale stabilit de către furnizorii garanți.
Energocom intenționează să se împrumute de la BERD și/sau de la alte instituții financiare internaționale pentru a finanța achiziționarea și/sau depozitarea gazelor naturale.
Guvernul urmează să se împrumute cu un credit suveran în sumă de 300 mil. USD de la BERD pentru achiziția gazelor naturale.
”În urma conlucrării și discuțiilor purtate cu partenerii de dezvoltare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ultimii, printr-un demers oficial, și-au exprimat disponibilitatea privind acordarea unui mecanism de finanțare (forma unui împrumut acordat Republicii Moldova în valoare de până la 300 de milioane USD, demersul Ministerului Finanțelor nr. 11/2-6/574 și BERD din 14 decembrie 2021) pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale necesar Republicii Moldova (inclusiv serviciile aferente: transport, înmagazinare ș.a.) în caz de situație de urgență, în baza unui acord de împrumut ce urmează a fi semnat cu Republica Moldova”, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Infrastructurii.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.