Premierul României, cu NATO în spate, îi amenință pe ruși cu țeapa lui Vlad Țepeș

24 Mart. 2022, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2022, 14:47 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul României, Nicolae Ciucă, poate că nu aprobă metodele lui Vlad, dar declară pentru Time că împărtășește aprecierea generală pentru modul în care acesta „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”.

Ciucă le explică jurnaliștilor, scriu aceștia, că Țepeș a fost mai mult decât decât Dracula, prințul devenit personajul exotic care l-a inspirat pe romancierul irlandez Bram Stoker.  „Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”, a declarat Ciucă

E clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios”, mai precizează jurnaliștii de la Time.

Prim-ministrul României se va alătura președintelui american Joe Biden și altor lideri mondiali pentru o reuniune extraordinară a NATO și un summit UE la Bruxelles.

„Cei trași în țeapă de Țepeș erau „un avertisment pentru trupele care urmăresc să-și cucerească pământurile”, a mai spus Ciucă.

Oricât de barbare au fost aceste acte, dacă întrebi astăzi oamenii din capitala României, București, despre faptele lui Vlad, ei vor ridica din umeri și vor oferi un răspuns standard: așa se întâmplă dacă invadezi casa unei persoane. Este, desigur, un sentiment care a fost galvanizat de războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina vecină, unde milioane de oameni au fugit de bombardamente nediscriminatorii. Peste 500.000 de refugiați ucraineni au fugit de-a lungul celor 600 de kilometri, frontiera comună a României cu Ucraina.

 

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău