Isteria prețurilor la carburanți nu-i sperie pe moldoveni! Importurile s-au majorat cu 7%

07 Apr. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2022, 12:13 // Actual //  bani.md

În anul 2021, importurile de produse petroliere în Republica Moldova au crescut cu 7% față de anul 2020, la 883,3 mii tone, față de 825 mii tone în anul precedent, potrivit datelor ANRE.

Importurile de benzină au crescut cu 8,8% – până la 173,3 mii tone, cele de motorină au crescut cu 7,5% – până la 648,8 mii tone, iar cele de gaz lichefiat au scăzut cu 2,2% – până la 61 mii tone. La sfârșitul anului 2021, 22 de companii dețineau licențe pentru importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei (de la sfârșitul anului precedent – 22), iar 12 companii dețineau licențe pentru importul și comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate ( la sfârșitul anului precedent – 13).

Principalul furnizor de produse petroliere este România, deținând din totalul importat o cotă de 99,35% la benzină și 56,20 % la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici. Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu 33,8 %, Bulgaria cu 2,7 %, Turcia cu 2,5 % și Turkmenistan cu 1,2 % din importul total de motorină.

La sfârșitul anului 2021, vânzările cu amănuntul de benzină și motorină erau asigurate de 89 de titulari de licență (90 în aceeași perioadă a anului precedent), iar cele de GPL – de 77 de titulari de licență (77 la sfârșitul anului precedent). În total, 200 de deținători de licențe pentru produse petroliere erau prezenți pe piață la sfârșitul anului 2021 (202 la sfârșitul anului precedent). În Republica Moldova activau 708 benzinării certificate (față de 713 cu un an mai devreme).

EVOLUȚIA PREȚURILOR 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 10:46 // Actual //  Ursu Victor

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au afectat grav Uzina Metalurgică din Rîbnița, un pilon economic al regiunii transnistrene. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că uzina operează acum la capacitate minimă.

„Liniile de tensiune înaltă dintre Podolisk (Ucraina) și Rîbnița, de 330 kV, nu sunt funcționale. Uzina Metalurgică se bazează acum pe o linie electrică de 110 kV, care permite doar menținerea funcționalității, dar nu și funcționarea în regim normal,” a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, Centrala electrică moldovenească (Moldgres) obișnuia să alimenteze uzina prin linii electrice de tensiune înaltă ce traversau teritoriul Ucrainei, creând o buclă energetică. Distrugerile cauzate de atacurile rusești au rupt această legătură, punând în dificultate atât uzina, cât și alte infrastructuri din regiune.

Impactul asupra Uzinei Metalurgice, una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, reprezintă o lovitură majoră pentru economia regiunii, deja afectată de instabilitatea energetică și politică din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău