„Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”. 434 mln lei – investițiile în viticultură și vinificație

08 Apr. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2022, 11:21 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 8 aprilie 2022, a fost organizată cea de-a cincea ediție a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole: „Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”. La eveniment s-au înregistrat peste 85 de participanți.

Printre cei prezenți la conferință se numără reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), ai Ministerului Agriculturii și a partenerilor strategici USAID Moldova.

„Sectorul vitivinicol a fost și va rămâne o ramură strategică a economiei naționale. Importanța acestuia este vădită, reeșind din ponderea Produsului Intern Brut, dar și valoarea unor indicatori macroeconomici și rezultatele pertinente pentru acest sector valoros care a devenit o care de vizită a țării noastre. Anul 2021 a continuat să fie un an provocator, inclusiv pentru sectorul vitivinicol. Alături de colegii de la Oficiul Național al Viei și Vinului, astăzi, vom aduce în prim plan bilanțul activităților din domeniu, politicile și conjunctura vitivinicolă, provocările și impedimentele din sector, dar și soluțiile pentru rezolvarea problemelor.” a menționat Elisaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a subliniat importanța susținerii sectorului vitivinicol întrucât esl este cartea de vizită a agriculturii și în general a țării.

„Sectorul vitivinicol asigură faima Republicii Moldova peste hotare, dar și asigură un șir de beneficii celor încadrați în câmpul muncii în acest domeniu. Anul trecut, vinurile din țară au obținut peste 125 de medalii la concursurile și expozițiile internaționale. Rezultatele demonstrează profesionalismul celor din domeniu. Ministerul Agriculturii, Guvernul Republicii Moldova va acorda în continuare tot sprijinul pentru a asigura o dezvoltare dinamică a acestui sector. Pentru 2022, Guvernul a aprobat fondul de subvenționare, astfel este preconizată o sumă de circa un miliard 750 de milioane de lei, fiind distribuită pentru diferite măsuri de sprijin pentru sectorul agricol, inclusiv pentru sectorul vitivinicol.” a declarat Viorel Gherciu.

Șeful misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a vorbit despre oportunitățile unui astfel de eveniment și a menționat că USAID va continua să susțină sectorul vitivinicol în Republica Moldova și promovarea brandului național peste hotarele țării.

„USAID a început să învestească în industria vinului încă din anul 2005 și va continua să suporte acest sector. Angajamentul și parteneriatul pe care îl avem este unul de durată. Această conferință are o importanță majoră întrucât putem să ne reunim, să lucrăm împreună, să găsim soluții, dar și să identificăm oportunitățile pentru brandul moldovenesc.”

Elizaveta Breahnă, directoarea ONVV, a prezentat raportul de conjunctură vitivinicolă. În registrul vitivinicol al ONVV sunt înregistrați 52 500 de agenți economici, cu 18% mai mult decât în 2020, care dețin 90 000 de parcele – plantații viță de vie atât soiuri pentru vin cât și soiuri de masă. Potrivit raportului în Republica Moldova există 224 de vinării.

De asemenea, în anul 2021, în viticultură și vinificație au fost investite 434 milioane de lei, dintre care 18% au fost acoperite de fondul de subvenționare. 204 milioane de lei au fost redirecționate către plantarea sau defrișarea plantațiilor de viță de vie, alte 220 de milioane de lei au fost folosite pentru modernizarea vinăriilor, iar 10 milioane de lei pentru dezvoltarea piețelor.

Potrivit informațiilor, în 2021, Republica Moldova a exportat 120,7 milioane de litri de vin în 71 de țări. În total, în 2021, s-a exportat 83% din vinul produs. În același timp, țara a noastră a importat materie primă în vrac în volum de 4.751.427 litri, volum care a crescut din cauza secetei.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO