SUA pregăteşte livrări urgente de armament pentru Ucraina în valoare de peste 700 mil. dolari

13 Apr. 2022, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2022, 11:34 // Actual //  bani.md

Administraţia preşedintelui american Joe Biden este aşteptată să anunţe, miercuri, asistenţă militară în valoare de 750 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect.

Echipamentul ar urma să fie finanţat cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, sau PDA, prin care preşedintele poate autoriza transferul de articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Unul dintre oficiali a declarat că încă se fac determinări finale cu privire la combinaţia de echipamente. Un consilier de rang înalt al Congresului a declarat că echipamentele care vor fi anunţate vor include probabil sisteme de artilerie grea, inclusiv obuziere.

Oficialii Casei Albe nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că a oferit peste 1,7 miliarde de dolari în asistenţă de securitate Ucrainei de la invazia din 24 februarie a Ucrainei, pe care Rusia o numeşte „operaţiune militară specială”.

Livrările de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin, precum şi muniţie şi veste antiglonţ.

Liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să furnizeze arme şi echipamente grele pentru confruntările din regiunea estică a Ucrainei, unde se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice eforturile militare.

Raytheon Technologies şi Lockheed Martin Corp produc împreună rachetele Javelin, în timp ce Raytheon produce Stinger. Alţi producători de arme de top sunt Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics şi L3Harris Technologies.

Separat, Pentagonul va găzdui miercuri liderii celor mai importanţi opt producători de armament din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei, dacă războiul cu Rusia va dura ani de zile, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu întâlnirea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 08:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 08:47 // Actual //  Ursu Victor

Legea pieței înlocuiește treptat sancțiunile occidentale, care au încetat să mai limiteze eficient fluxul de petrodolari către bugetul Rusiei, angajată într-un război.

Excesul de petrol pe piața mondială a împins prețurile în jos, iar prețul sortimentului rusesc Urals a scăzut sub plafonul de 60 de dolari pe baril, stabilit de G7 și Uniunea Europeană. Conform calculelor Reuters, pe 15 și 16 octombrie, în porturile baltice și în Novorossiisk, prețul Urals a coborât sub acest nivel pe fondul scăderii prețului petrolului Brent.

Prețurile mondiale la petrol au scăzut la începutul acestei săptămâni cu aproximativ 6 dolari, ajungând la 74 de dolari pe baril, în urma prognozelor de cerere în scădere pentru anii 2024–2025, emise de OPEC și Agenția Internațională pentru Energie. Un alt factor a fost și faptul că Israelul nu plănuiește să lovească infrastructura petrolieră a Iranului, ca răspuns la atacurile cu rachete. Pe lângă scăderea prețurilor globale, prețul Urals a fost influențat și de creșterea costurilor de transport maritim și de majorarea discounturilor în porturile indiene, notează Reuters.

În ultimele luni, discountul pentru Urals a fost de 12-13 dolari în porturile din vestul Rusiei. Potrivit calculelor Reuters, marți, prețurile pentru partidele Urals cu încărcare din porturile baltice, pe bază FOB, au scăzut sub 60 de dolari pe baril, iar miercuri erau cotate la 59,95 dolari. În portul Novorossiisk, prețul a fost ușor mai mic, la 59,35 dolari pe baril. Aceasta este a doua oară când prețul Urals scade sub 60 de dolari pe baril din septembrie, când prețul Brent a coborât temporar sub 70 de dolari pe baril, minimul din 2021.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău