Deși are o armată mult mai mică, Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia. Care este explicația

23 Apr. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2022, 17:17 // Actual //  bani.md

Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât are Rusia, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial american din domeniul apărării. Aceasta, în condițiile în care mai multe state occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipament militar atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.

„În acest moment, ucrainenii au mai multe tancuri pe teren decât rușii și cu siguranță au competența de a le folosi”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

Mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită mai multe arme grele în Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva ofensivei rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru a echipa Ucraina cu artilerie grea, obuziere și drone tactice. Primul astfel de pachet, anunțat pe 13 aprilie, a inclus sute de vehicule blindate și elicoptere Mi-17.
La începutul acestei luni, un oficial al Pentagonului a spus că SUA vor ajuta la transferul tancurilor de fabricație sovietică în Donbas. Oficialul a refuzat să spună câte tancuri vor fi trimise sau din ce țări vor veni, amintește Business Insider.

Mai multe țări europene au spus de asemenea că vor furniza Ucrainei arme grele, inclusiv tancuri.

Numărul tancurilor nu este în sine un factor determinant al părții care deține avantajul. Dar Ucraina pare să le folosească mai eficient.

Trupele ucrainene au avariat unele vehicule blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil – dovezi că Rusia nu a fost pregătită pentru rezistența ucraineană. Un înalt oficial din domeniul apărării a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia încearcă să învețe din propriile greșeli, în timp ce își transferă operațiunile spre estul Ucrainei.

Oficialul a remarcat că aproximativ două duzini de grupuri tactice de batalion rusesc sunt reoganizate și reaprovizionate. Nu este clar care este numărul total de tancuri de ambele părți – sau dacă eforturile Rusiei de a reaproviziona aceste unități vor schimba în cele din urmă balanța tancurilor angajate în Ucraina în favoarea

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO