Moldovenii nu se uită la bani. Cumpără apartamente de milioane în Dubai

10 Mai 2022, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2022, 10:16 // Actual //  bani.md

Foarte mulți străini din diferite colțuri ale lumii investesc în proprietăți imobiliare din Dubai. Valoarea totală de piață a proprietăților este estimată la 533 miliarde USD în 2020, din care aproximativ 27% sunt deținute de străini. Nu poate fi identificată naționalitatea a aproximativ 7% la sută dintre proprietari. Potrivit estimărilor noastre, imobilele offshore din Dubai se ridică la cel puțin 146 miliarde USD, potrivit taxobservatory.eu.

Motivul pentru care străinii cumpără proprietăți este că o serie de țări sunt măcinate de conflicte (de exemplu, Afganistan, Siria, Yemen) și țările aflate sub conducere autocratică (de exemplu, Eritreea, Azerbaidjan și Kârgâzstan) au proprietăți foarte multe în din Dubai în raport cu dimensiunea economiei lor, echivalent cu 5%-10% din PIB-ul lor. De exemplu, cetățenii sirieni dețin echivalentul a 7,4% din PIB-ul Siriei în Proprietăți din Dubai. Datele noastre relevă, de asemenea, o proprietate semnificativă a paradisurilor fiscale.

Un alt motiv pentru care străinii achiziționează imobile în Dubai este proximitatea geografică și legăturile istorice. Cea mai mare parte a proprietăților străine din Dubai aparțin proprietarilor din Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Europa și Asia Centrală. Cei mai mari proprietari străini (amândoi de către valoarea agregată a proprietăților deținute și după numărul de proprietari) sunt cetățeni indieni: aproximativ 35.000 de indieni dețin proprietăți în Dubai, în valoare de aproape 30 de miliarde USD (20% din totalul offshore imobiliare Dubai). Urmează Marea Britanie (23.000 de proprietari unici, cu proprietăți în valoare de 15 miliarde USD, 10% din total). Restul țărilor de top după agregat valorile includ țări din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu și Asiei Centrale (de exemplu, Pakistan, Arabia Saudită, Iran, Iordania și Rusia) și economii mari (de exemplu, Canada, Statele Unite și China).

Aproximativ 8% din imobilele offshore din Dubai aparțin proprietarilor din Europa Uniune. În timp ce India rămâne cel mai mare proprietar, cota sa de proprietăți imobiliare deținute de străini scade, în timp ce ponderea Rusiei se crește cu doua, pentru și ajunge la 6% în cele mai scumpe cartiere.

Cele mai multe proprietăți le au cei din Emiratele Arabe Unite cu o valoare totală de 287,2 miliarde USD. Numărul beneficiarilor – 63,4 mii de persoane. India – 29,8 miliarde USD, iar numărul de proprietari este de 34,8 mii. Pakistan – 10,6 miliarde USD, iar numărul de proprietari – 19,6 mii de persoane.

În ceea ce privește Republica Moldova, 39 de moldoveni au 55 de apartamente în Dubai cu o valoare totală de 14 mil. USD. Valoarea medie a unei proprietăți achiziționate este de 263,2 mii USD.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO