Energia electrică s-ar putea scumpi pentru consumatorii finali. Anunțul Premier Energy

17 Mai 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 18:05 // Actual //  MD Bani

ÎCS „Premier Energy” SRL examinează posibilitatea de a solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului pentru consumatorii finali, în contextul procurării în luna mai a energiei electrice din două surse, scrie Realitatea.md.

Premier Energy precizează că, în conformitate cu dispoziția din 29 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai, la prețul de 84,74 USD/MWh, ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizor.

„Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai curent conform contractelor semnate cu ÎS „Energocom” și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70 % și la 84,74 USD/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS „Energocom” din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se arată în anunțul companiei.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește.

Ulterior, la 11 mai, Agenția Proprietății Publice a anunțat că va achiziționa 30% din necesarul energie electrică de la compania de stat ucraineană Ukrhidroenergo, însă fără a specifica care este prețul de achiziție, invocând secretul comercial.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că, în luna mai nu se preconizează creșterea tarifului la energia electrică.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul a aprobat Calendarul indicativ pentru organizarea licitațiilor destinate acordării statutului de producător eligibil mare în perioada 2025–2026. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, stabilește etapele, termenele și responsabilitățile instituționale pentru implementarea acestui proces și are drept obiectiv atragerea investițiilor în sectorul energiei regenerabile și a soluțiilor de stocare.

Noua rundă de licitații este programată pentru luna octombrie 2025 și vizează construcția de centrale eoliene cu o capacitate totală estimată de până la 173 MW, dar și, în premieră pentru Republica Moldova, integrarea unor soluții de stocare a energiei de minimum 44 MWh. Această componentă de stocare este introdusă pentru a crește flexibilitatea și fiabilitatea sistemului energetic național, contribuind la stabilizarea curbei de generare a energiei electrice din surse fluctuante.

Documentul oferă predictibilitate și transparență pentru investitori, inclusiv internaționali, facilitând accesul acestora la informațiile necesare pentru a participa în condiții optime la procedurile de atribuire. Elaborarea documentației aferente licitației și consultarea acesteia cu mediul de afaceri vor avea loc în perioada iulie–octombrie 2025, iar depunerea ofertelor este planificată pentru intervalul ianuarie–martie 2026. Evaluarea și desemnarea câștigătorilor vor avea loc în iunie 2026.

Ministerul Energiei va coordona întregul proces și va raporta trimestrial Guvernului privind progresele realizate. Pentru elaborarea pachetului de licitație, ministerul beneficiază de asistență tehnică din partea Secretariatului Comunității Energetice și de sprijinul unei echipe de consultanți finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO