Turismul moldovenesc, covidizat de pandemie, începe să dea primele semne de recuperare

06 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 09:53 // Actual //  Lupu Eduard

Dintre toate ramurile economiei naționale, turismul a fost cel mai puternic lovit de către pandemia de COVID-19. Sectorul HoReCa, a cărui activitate este bazată în mare parte pe activități turistice, a fost afectat fără precedent. În prezent, după anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea  provocată de pandemie, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini, care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. De fapt, recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat.

Analistul economic a mai afirmat că în 2019, până la pandemie, circa 174 de mii de cetățeni străini au venit Republica Moldova și au stat într-o unitate de cazare, dintre care 19,800 au venit prin intermediul unei agenții de turism. În anul 2020, din cauza pandemiei, numărul lor a scăzut la 29 de mii, iar prin agenții turistice au venit doar 7 mii. În 2021, aproape 70 de mii de străini au venit în Republica Moldova, dintre care 24 de mii, prin intermediul agențiilor de turism, în scop turistic. „La noi recuperarea ramurii turismului are loc în special din contul turismului organizat. În 2021 am avut cel mai mare număr de turiști străini din ultimii 17 ani. După pandemie, avem o recuperare destul de puternică a numărului turiștilor care vor să vină în Republica Moldova”, a afirmat analistul economic.

Expertul a făcut un top al țărilor din care au venit anul trecut cei mai mulți turiști în Republica Moldova. Este vorba de România – 35,1%; de Polonia – 17,3%; Federația Rusă – 15,5%; Ucraina – 11,4%; Italia – 10,1%; Austria – 3,3%; Marea Britanie – 3,2%; Germania – 1,1%; Turcia – 0,4%; Danemarca – 0,3%; alte țări – 2,3%. „Anul 2021 este un an important. Ponderea celor veniți în mod organizat este destul de mare. Tabloul privind profilul turistului care vine în Republica Moldova cred că în anul 2021 este cel mai apropiat de realitate din ultimii ani. anul 2021 este primul an când fiecare a treia persoană care a venit în Republica Moldova a venit în mod organizat”, a spus expertul.

În ceea ce privește moldovenii care au mers în străinătate, Ioniță a făcut un top al țărilor, în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism. Astfel, în Turcia au mers 48,1% dintre moldovenii care și-au organizat o odihnă peste hotare; în Egipt au ales să se odihnească 22,6% dintre moldoveni; în Bulgaria – 16,9%; în Grecia – 3%; în România – 2,2%; în Muntenegru – 1,9%; în Ucraina – 1,8%; în Emiratele Arabe Unite – 0,6%; pe Insulele Maldive – 0,5%; în Federația Rusă – 0,3%; restul țărilor – 2,3%.

Realitatea Live

28 Apr. 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Industria IT din Republica Moldova a experimentat o expansiune impresionantă în ultimii ani, depășind cu mult ritmul de dezvoltare al altor țări din regiunea est-europeană. În special, în anul 2022, sectorul IT din Moldova a înregistrat o creștere de peste 30%, cifră care se situează mult peste media țărilor din aceeași zonă, potrivit declarațiilor Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID.

„În Moldova, industria IT se dezvoltă foarte rapid, cu o viteză extraordinară, deoarece în 2022 am înregistrat o creștere în domeniu de peste 30%. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă creștere din Europa de Est, în comparație cu țările vecine. Este o veste bună, care indică existența unui talent tehnologic remarcabil în țara noastră”, a declarat Doina Nistor, conform citării de pe radiomoldova.md.

Nistor a subliniat, de asemenea, că industria IT este vitală pentru dezvoltarea altor sectoare economice, cum ar fi agricultura, contribuind la creșterea performanței acestora. În prezent, aproximativ 5% din forța de muncă a Republicii Moldova este angajată în sectorul IT.

În ceea ce privește nivelul salariilor, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, angajații din domeniul IT beneficiază de cele mai mari remunerații, cu un salariu mediu de aproximativ 30.000 de lei.

„Salariul mediu pentru un inginer sau o persoană implicată în dezvoltarea soluțiilor software ajunge la peste treizeci de mii de lei. Aceasta este media. În funcție de rolurile ocupate, cum ar fi arhitect de proiect, management etc., salariile pot fi mult mai mari. Totuși, trebuie să luăm în considerare și competiția internațională. Nu concurăm doar local, deoarece oamenii pot lucra și de la distanță. Este esențial să reținem talentele aici, în Republica Moldova, motiv pentru care trebuie să fim competitivi și în ceea ce privește nivelul salariilor”, a confirmat Petru Hareu, directorul unei companii de IT, pentru tv8.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău