Turismul moldovenesc, covidizat de pandemie, începe să dea primele semne de recuperare

06 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2022, 09:53 // Actual //  bani.md

Dintre toate ramurile economiei naționale, turismul a fost cel mai puternic lovit de către pandemia de COVID-19. Sectorul HoReCa, a cărui activitate este bazată în mare parte pe activități turistice, a fost afectat fără precedent. În prezent, după anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea  provocată de pandemie, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini, care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. De fapt, recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat.

Analistul economic a mai afirmat că în 2019, până la pandemie, circa 174 de mii de cetățeni străini au venit Republica Moldova și au stat într-o unitate de cazare, dintre care 19,800 au venit prin intermediul unei agenții de turism. În anul 2020, din cauza pandemiei, numărul lor a scăzut la 29 de mii, iar prin agenții turistice au venit doar 7 mii. În 2021, aproape 70 de mii de străini au venit în Republica Moldova, dintre care 24 de mii, prin intermediul agențiilor de turism, în scop turistic. „La noi recuperarea ramurii turismului are loc în special din contul turismului organizat. În 2021 am avut cel mai mare număr de turiști străini din ultimii 17 ani. După pandemie, avem o recuperare destul de puternică a numărului turiștilor care vor să vină în Republica Moldova”, a afirmat analistul economic.

Expertul a făcut un top al țărilor din care au venit anul trecut cei mai mulți turiști în Republica Moldova. Este vorba de România – 35,1%; de Polonia – 17,3%; Federația Rusă – 15,5%; Ucraina – 11,4%; Italia – 10,1%; Austria – 3,3%; Marea Britanie – 3,2%; Germania – 1,1%; Turcia – 0,4%; Danemarca – 0,3%; alte țări – 2,3%. „Anul 2021 este un an important. Ponderea celor veniți în mod organizat este destul de mare. Tabloul privind profilul turistului care vine în Republica Moldova cred că în anul 2021 este cel mai apropiat de realitate din ultimii ani. anul 2021 este primul an când fiecare a treia persoană care a venit în Republica Moldova a venit în mod organizat”, a spus expertul.

În ceea ce privește moldovenii care au mers în străinătate, Ioniță a făcut un top al țărilor, în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism. Astfel, în Turcia au mers 48,1% dintre moldovenii care și-au organizat o odihnă peste hotare; în Egipt au ales să se odihnească 22,6% dintre moldoveni; în Bulgaria – 16,9%; în Grecia – 3%; în România – 2,2%; în Muntenegru – 1,9%; în Ucraina – 1,8%; în Emiratele Arabe Unite – 0,6%; pe Insulele Maldive – 0,5%; în Federația Rusă – 0,3%; restul țărilor – 2,3%.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală