Echipa Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) beneficiază de un amplu program de instruire în domeniul managementului riscului, lansat cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA). Programul de instruire, divizat în șase module, este elaborat de către expertul internațional al Proiectului USAID FSTA, Paul Kleinbart, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul managementului riscului și serviciilor financiare, acumulată în cadrul diferitor organizații de profil, printre care Clearstream.
Primele două sesiuni de instruire au urmărit familiarizarea participanților cu particularitățile managementului riscului, fiind vizat atât personalul DCU, cât și membrii organelor de conducere ale DCU. În cadrul acestor sesiuni, au fost analizate cele mai comune riscuri în activitatea depozitarilor centrali, printre care riscurile de piață, de credit și operaționale. Expertul Proiectului USAID FSTA a realizat o descriere detaliată a potențialelor riscuri, precum și a cauzelor care pot conduce la producerea acestora.
Programul de instruiri în domeniul managementului riscului este parte a suportului oferit de către Proiectul USAID FSTA pentru dezvoltarea și extinderea capacităților DCU în domeniul managementului riscului. Organizarea instruirilor în domeniul managementului riscului este prevăzută de Ghidul de proceduri elaborat anterior de către un alt expert al Proiectului – Bertrand Herberich. Ghidul încorporează 10 procese-cheie necesare pentru instituirea unui cadru funcțional de management al riscului, care ar permite monitorizarea și gestionarea eficientă a riscurilor asociate activității de înregistrare, păstrare și decontare a valorilor mobiliare.
Tot în cadrul aceluiași proiect a fost elaborată o Foaie de parcurs detaliată, menită să ghideze DCU în demersurile de stabilire a conexiunilor cu alți depozitari centrali din străinătate. Documentul conține o analiză a operațiunilor curente ale DCU, o strategie de accesare a piețelor de capital internaționale, precum și un set de recomandări de aderare la organizațiile internaționale de profil. Urmare a acestor recomandări, în iulie 2021, DCU a devenit membru cu drepturi depline al prestigioasei organizații europene ECSDA și a lansat un șir de activități care au ca scop consolidarea cadrului intern de risk management.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!