După ce Macron a spus că „Rusia nu trebuie umilită”, un oficial francez pune punctul pe „i”: Nu facem concesii Moscovei

12 Iun. 2022, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 12:38 // Actual //  bani.md

Franța nu face concesii Rusiei și dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei, cu păstrarea integrității teritoriale, a declarat un oficial prezidențial francez. Președintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina și de aliații est-europeni, după ce a spus că „Rusia nu trebuie umilită”,  astfel încât atunci când luptele se încheie, să existe o soluție diplomatică.

„Așa cum a spus președintele, vrem o victorie a Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie recâștigată”, a spus oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile lui Macron, scrie Reuters.

Macron a vorbit constant cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie, într-o încercare de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere între Kiev și Moscova, deși încercările sale nu au avut succes.

„Nu există intenție de concesie față de Putin sau Rusia în ceea ce spune președintele. Când îi vorbește direct, îi spune cum vedem lucrurile”, a afirmat oficialul.

Pe de altă parte, Franța este dispusă să ajute în deblocarea accesului în portul Odesa, unde stocurile de cereale ale Ucrainei sunt gata să fie exportate, a spus oficialul.

„Suntem la dispoziția părților pentru a putea fi pusă în aplicare o operațiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranță”, a spus oficialul, fără a preciza în ce va consta ajutorul.

Oficialul nu a explicat care ar fi acel ajutor.
Apărând poziţia lui Macron, oficialul a afirmat că va trebui să existe o soluţie negociată privind conflictul. El a adăugat că Parisul a fost un susținător cheie al sancțiunilor și a oferit un sprijin militar puternic Ucrainei.

Unii parteneri estici și baltici din Europa consideră că Macron menține dialogul deschis cu Putin subminând eforturile de a-l forța pe Putin spre negocieri.

Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi sprijin politic simbolic, așa cum au făcut alți lideri ai UE, iar Ucraina și-a dorit să o facă. Oficialul prezidențial nu a exclus o vizită lui Macron.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO