Moldovenii consumă anual 600 de tine de băuturi energizante. Or, deputații în ședința de astăzi, 23 iunie, au aprobat un proiect de lege care interzice comercializarea acestora.
Deputații au susținut, în prima lectură, modificările la cadrul normativ în domeniul fabricării și circulației produselor alcoolice. Documentul prevede completarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice cu noțiunea ”băutură alcoolică energizantă”. Iar printr-o altă modificare se propune interzicerea fabricării și circulației acesteia.
Conform proiectului de lege, ”băutura alcoolică energizantă” reprezintă producția alcoolică destinată consumului uman la fabricarea căreia în calitate de materie primă este utilizată cofeina sau alte substanțe tonifiante. Potrivit autorilor, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate, în prezent această categorie de produse nu este reglementată în legislația națională, iar impactul negativ demonstrat al băuturilor energizante cu conținut de alcool impune interzicerea fabricării și circulației acestor produse.
”Produsul este destinat, din păcate, în primul rând tinerilor și are impact negativ asupra sănătății lor. Totodată, documentul nu va afecta agenții economici, or Republica Moldova nu este țară producătoare, ci țară importatoare”, a menționat unul din autori, Alexandr Trubca. Deputatul a făcut o precizare că implementarea legii va afecta veniturile la bugetul de stat, dar a insistat că sănătatea tinerilor din țara noastră are un cost net superior.
Proiectul a fost susținut cu votul a 75 de deputați și urmează a fi votat în lectura a doua.
Alexandr Trubca susține că Republica Moldova a importat în 2019, 250 de tone, iar în 2021 cantitatea s-a majorat la 600 de tone. Tendințele din primele cinci luni ale anului 2022 arată că volumul va fi la fel ca și anul trecut. În urma interzicerii băuturilor energizante impactul bugetar va fi de 8 mil. de lei. Acestea sunt interzise în SUA din anul 2010, în Rusia din 2018, iar în UE respectivele băuturi nu sunt reglementate. Se vând în cluburile de noapte doar în Țările de Jos, Germania și Belgia. Conțin 100- 450 mg de cofeină și 9% de alcool.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!