„Călăul din Siria”, înlocuit de la comanda trupelor ruse din Ucraina. Cine e noul general trimis să câștige războiul

30 Iun. 2022, 08:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2022, 08:14 // Actual //  bani.md

Declarațiile oficiale și imaginile publicate de Ministerul rus al Apărării sugerează că Rusia a schimbat recent din nou conducerea militară a trupelor din Ucraina. Temutul general Alexandr Dvornikov, supranumit „Călăul din Siria”, ar fi fost înlocuit cu generalul-colonel Ghenadi Jidko, adjunctul ministrului Apărării de la Moscova, scrie The Moscow Times, care citează analiști în domeniul apărării.

Generalul Alexandr Dvornikov, care conducea ofensiva rusă în Ucraina, nu a mai fost văzut în public de mai multe săptămâni.
„Pare să confirme că generalul-colonel Ghenadi Jidko este comandantul forțelor ruse în Ucraina”, a notat analistul militar Rob Lee într-un mesaj pe Twitter, comentând imaginile publicate de Ministerul Apărării de la Moscova.

„Aceste schimbări drastice în rândul armatei ruse, dacă au avut loc, nu sunt măsuri luate de o forță aproape de un succes major”, a arătat think tank-ul american Institute for the Study of War.

În ciuda unor victorii importante în estul Ucrainei – lângă Popasna, Severodonețk -, avansul Rusiei este încet și, potrivit analiștilor, a costat multe vieți de soldați.
Comandamentul Rusiei „experimentează din cauza problemelor (de pe front) și încearcă să nu piardă războiul”, a declarat analistul militar Pavel Luzin pentru The Moscow Times.

Zvonuri despre promovarea generalului Jidko au apărut la începutul lunii iunie, fiind semnalate de un site independent de investigații, Conflict Intelligence Team.
Înainte de a fi numit anul trecut adjunctul ministrului Apărării, responsabil cu activitatea „politico-militară”, Jidko a condus Departamentul Militar de Est și a fost implicat în intervenția militară a Rusiei în Siria, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

Presupusa numire a sa la conducerea trupelor ruse ar putea însemna că Moscova vrea să aducă întreaga operațiune din Ucraina sub comandă unică, afirmă analistul militar Rob Lee.

„Nu cred că va fi capabil de un miracol”

Pe lângă Dvornikov, și alte figuri importante ale armatei ruse ar fi fost înlocuite în ultimele săptămâni.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, conduce operațiunile militare în sudul Ucrainei, în vreme ce generalul-colonel Alexandr Lapin, comandantul Departamentului Militar Central al Rusiei, conduce operațiunile militare în estul Ucrainei, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Presa rusă a scris că actualul șef de stat major al Departamentului Militar Central, generalul-colonel Mihail Teplinski, l-a înlocuit pe comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul-colonel Andrei Serdiukov.

Pe lângă accelerarea ofensivei ruse în estul Ucrainei, noii comandanți vor mai primi probabil sarcina de a limita numărul pierderilor și de a consolida cuceririle teritoriale din sudul Ucrainei, potrivit analiștilor.

Dacă se confirmă, numirea lui Jidko vine la doar două luni după ce Dvornikov, cunoscut pentru tacticile sale nemiloase din Siria, fusese însărcinat să conducă operațiunile din Ucraina. Oficialii ruși nu au confirmat până acum numirea lui.

Unii analiști sunt sceptici că noua structură de comandă va reuși să aducă vreo îmbunătățire pentru armata rusă, care este aproape de epuizare.
„Problema este că Putin nu are o armată eficientă. Nu cred că Jidko va fi capabil de un miracol”, a spus analistul militar Pavel Luzin.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău