Șeful companiei care gestionează conducta Iași – Chișinău a ridicat un salariu de 320 mii de euro

05 Iul. 2022, 20:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 20:33 // Actual //  Lupu Eduard

Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România, a făcut public raportul de remunerare pentru anul 2021. Potrivit documentului oficial, directorul general al companiei, Ion Sterian, a câștigat anul trecut suma netă de 1.650.579 lei românești echivalentul a 323,5 mii de euro.

De remarcat că Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian (61 de ani), directorul general al companiei-monopol, avea în conturi în luna mai 2021, data ultimei declarații de avere, următoarele sume: circa 3,1 milioane de lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.

De remarcat că Ion Sterian a fost angajat exclusiv la instituții și companii controlate de stat în toată cariera sa profesională. Astfel, el a lucrat la Transgaz în diferite poziții de conducere din 2013. Anterior a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS, director la direcția de patrimoniu a Primăriei Sector 1 – Direcția de protecția copilului (2009), director RAAPPS (2006-2009), director executiv la direcția tehnică a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila (2005-2006), director de zonă la compania cu capital de stat Petrotrans Ploiești (1992-2004), șef de zonă Peco Ploiești (1985 – 1992) și adjunct șef de secție la schela de extracție Brăila (1983 – 1985).

Transgaz SA este asociat unic la Eurotransgaz din Republica Moldova, companie înfiinţată în 2017 pentru a participa la procedura de privatizare a Intreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz. Din anul 2018, urmare a achiziţionării Vestmoldtransgaz din Moldova de catre Eurotransgaz.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE anunță că prețurile la combustibili continuă să scadă, marcând o nouă perioadă de ajustare descendentă în această săptămână.

După ce motorina a înregistrat o reducere constantă a prețului începând cu mijlocul lunii aprilie, cu o diminuare totală de 1,09 lei/litru în acea perioadă, benzina a început să urmeze aceeași tendință în ultimele zile.

În conformitate cu decizia ANRE, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei standard pentru perioada 04-07.05.2024 au fost stabilite la nivelul de:

– 26,17 lei/litru pentru benzina COR 95 (o scădere de 08 bani);
– 21,23 lei/litru pentru motorina standard (o scădere de 05 bani).

Agenția subliniază faptul că prețurile la produsele petroliere în Republica Moldova sunt strict determinate de evoluțiile pieței internaționale și sunt complet independente de intervenția companiilor petroliere. Această transparență este garantată de legislația actuală, care asigură consumatorii că orice modificare a prețurilor este în concordanță directă cu fluctuațiile cotațiilor Platts pentru aceste produse.

Această nouă reducere a prețurilor la combustibili vine ca o veste bună pentru șoferii din Republica Moldova și este rezultatul unei conjuncturi favorabile pe piața internațională a petrolului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău