Noi produse retrase de pe rafturi! ANSA a depistat bomboane și pâine cu alergeni nedeclarați

06 Iul. 2022, 17:33
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 17:33 // Slider //  MD Bani

În urma unor verificări, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat o serie de produse de cofetărie și patiserie, în componența cărora sunt prezenți alergeni nedeclarați. Substanțe care pot provoca alergii sau intoleranţă la unele categorii de consumatori au fost depistate în cazul unor produse ce aparțin mărcilor Te Ador, Rifero și Sincer.

Iată care sunt neconformitățile depistate:

  • Bomboane „Solei”, marca comercială Te Ador (data fabricării 03.05.2022, termen de valabilitate: 03.11.2022) – s-a depistat prezența arahidelor nedeclarate;
  • Prune în ciocolată „Perle negre” marca comercială Rifero (data fabricării 27.06.2022, termen de valabilitate: 27.08.2022) – s-a depistat prezența proteinei din lapte nedeclarate;
  • Pâine fără gluten, marca comercială Sincer – s-a depistat prezența glutenului nedeclarat. Producătorul a sistat imediat producerea acestui produs;

Substanțele depistate nu prezintă pericol pentru sănătatea populației, cu excepția consumatorilor cu alergii/intoleranțe la proteine din lapte, gluten, arahide. Operatorii din domeniul alimentar sunt obligați să sisteze producerea și distribuirea acestor produse și să le retragă din circuit, inclusiv de la consumatori.

Totodată, ANSA a inițiat controale inopinate la producătorii mărcilor comerciale, în ale căror produse au fost depistați alergeni nedeclarați. În cadrul controalelor se verifică modul în care aceștia retrag din comerț produsele neconforme și întreprind măsuri corective în vederea reducerii riscului prezentate pentru consumatori de un produs alimentar neconform.

ANSA informează producătorii și importatorii să fie responsabili și să eticheteze produsele în conformitate cu legislația în vigoare. În caz contrar, sunt pasibili de răspundere contravențională.

Amintim că, ieri, 5 iulie 2022, ANSA a anunțat despre retragerea unor bomboane produse de Bucuria, în care, de asemenea, au fost depistați alergeni nedeclarați.

Este vorba despre produsele:

 Bomboane Gloria caprice (trandafir) ̶ prezența proteinelor din lapte nedeclarate;
2. Bomboane Victorița ̶ prezența proteinelor din lapte nedeclarat;
3. Bomboane Originale ̶ prezența urmelor de proteine din ou nedeclarate.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală