(FOTO) Banca Estoniei a lansat o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei și libertății. Când va fi pusă în circulație

06 Iul. 2022, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 17:10 // Actual //  MD Bani

Banca Estoniei (Eesti Pank) plănuiește să pună în circulație o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei și libertății. Moneda a fost proiectată de o tânără refugiată ucraineană care studiază la Academia Estonă de Arte.

Moneda ar trebui să fie în circulație până la sfârșitul acestui an. Venitul din vânzarea monedelor de 2 euro va fi donat Băncii Centrale a Ucrainei. Această monedă a fost transmisă autorităților europene spre aprobare în data de 05.05.2022.

Consiliul de supraveghere al Eesti Pank a aprobat designul monedei în cadrul unei ședințe extraordinare. Moneda a fost concepută de Daria Titova, originară din Harkov. Designerul a explicat că moneda înfățișează o fată tânără, simbol al tandreței, protejând o pasăre în mână. Designul prezintă, de asemenea, un spic de grâu.

Consiliul de supraveghere al băncii centrale a decis să folosească textul Slava Ukrain pe monedă pentru a simboliza independența și rezistența Ucrainei.

„Este prima dată când o monedă emisă de Eesti Pank conține text într-o limbă străină, dar a fost un caz extraordinar, iar Slava Ukraini întruchipează voința Ucrainei față de libertate”, a spus președintele consiliului de supraveghere, Mart Laar.

În mod normal, este nevoie de mai mult de 18 luni pentru a crea o monedă comemorativă de 2 EUR, dar în acest caz, lucrările preliminare au început în aprilie, iar banca centrală speră să emită 2 milioane de monede de 2 EUR de calitate UNC (în circulație) dedicate Ucrainei la sfârșitul acestui an sau chiar mai devreme.

Designul monedei de doi euro trebuie să fie aprobat de Comisia Europeană și de statele membre ale Uniunii Europene.

Eesti Pank intenționează inițial să producă 40.000 de carduri, dar este pregătită să crească numărul dacă cererea se va dovedi mai mare.

Băncile centrale ale Letoniei și Lituaniei susțin ideea comemorării luptei Ucrainei pentru libertate. De asemenea, ei plănuiesc să emită monede euro dedicate Ucrainei.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău