(FOTO) Banca Estoniei a lansat o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei și libertății. Când va fi pusă în circulație

06 Iul. 2022, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Iul. 2022, 17:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Banca Estoniei (Eesti Pank) plănuiește să pună în circulație o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei și libertății. Moneda a fost proiectată de o tânără refugiată ucraineană care studiază la Academia Estonă de Arte.

Moneda ar trebui să fie în circulație până la sfârșitul acestui an. Venitul din vânzarea monedelor de 2 euro va fi donat Băncii Centrale a Ucrainei. Această monedă a fost transmisă autorităților europene spre aprobare în data de 05.05.2022.

Consiliul de supraveghere al Eesti Pank a aprobat designul monedei în cadrul unei ședințe extraordinare. Moneda a fost concepută de Daria Titova, originară din Harkov. Designerul a explicat că moneda înfățișează o fată tânără, simbol al tandreței, protejând o pasăre în mână. Designul prezintă, de asemenea, un spic de grâu.

Consiliul de supraveghere al băncii centrale a decis să folosească textul Slava Ukrain pe monedă pentru a simboliza independența și rezistența Ucrainei.

„Este prima dată când o monedă emisă de Eesti Pank conține text într-o limbă străină, dar a fost un caz extraordinar, iar Slava Ukraini întruchipează voința Ucrainei față de libertate”, a spus președintele consiliului de supraveghere, Mart Laar.

În mod normal, este nevoie de mai mult de 18 luni pentru a crea o monedă comemorativă de 2 EUR, dar în acest caz, lucrările preliminare au început în aprilie, iar banca centrală speră să emită 2 milioane de monede de 2 EUR de calitate UNC (în circulație) dedicate Ucrainei la sfârșitul acestui an sau chiar mai devreme.

Designul monedei de doi euro trebuie să fie aprobat de Comisia Europeană și de statele membre ale Uniunii Europene.

Eesti Pank intenționează inițial să producă 40.000 de carduri, dar este pregătită să crească numărul dacă cererea se va dovedi mai mare.

Băncile centrale ale Letoniei și Lituaniei susțin ideea comemorării luptei Ucrainei pentru libertate. De asemenea, ei plănuiesc să emită monede euro dedicate Ucrainei.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău