În cadrul studiului au fost identificate domeniile cu risc major de corupție ce afectează mediul de afaceri. Astfel, obținerea actelor permisive și controlul de stat asupra activității de întreprinzător sunt domeniile care necesită o atenție mai mare din partea autorităților și societății civile. Aceste constatări sunt validate de către focus grupului organizat de Expert Grup, precum și concluziile unor rapoarte ale CNA sau CC. Cadrul de reglementare lacunar și ambiguu, planificarea defectuoasă a controalelor, dar și integritatea redusă a funcționarilor sunt printre principalii factori care cresc riscurile de corupție cu impact asupra mediului de afaceri, constată o analiză Expert Grup, Riscurile de corupție în domeniul controalelor de stat și activității de întreprinzător.
Riscurile de corupție se atestă la obținerea unor acte permisive. Raportului CNA privind rezultatele evaluării integrităţii instituţionale în cadrul ANSP, arată că, printre cele mai grave abateri depistate se numără eliberarea autorizațiilor sanitare pentru încăperile care nu corespund normelor sanitare și crearea de impedimente la obținerea documentelor sanitare necesare funcționării unor obiective. De asemenea, au fost analizate datele referitoare la actele permisive eliberate de subdiviziunile teritoriale ale ANSP în perioada 2020-2021. Aici au fost constatate mai multe nereguli admise de către angajații Agenției, precum eliberarea abuzivă de către funcționarii ANSP a unor acte permisive ce țin de competența ANSA, eliberarea abuzivă de avize sanitare în lipsa unui cadru de reglementare permisiv, dar și eliberarea excesivă sau arbitrară a autorizațiilor sanitare pe domenii și activități care nu sunt reglementate.
Controlul de stat este un alt domeniu „sensibil” la acte de corupție. Aici mediul de afaceri interacționează cel mai mult cu instituțiile statului, ceea ce sporește intensificarea riscurilor de corupție. Participanții la focus grupul organizat de Expert Grup, au relatat că organele de control și organele de drept intervin în activitatea de business în mod exagerat, neproporțional, abuziv, cu încălcări ale legislației sau folosindu-se de prevederile procedurale și componentele de infracțiuni existente. Comunitatea de afaceri percepe aceste intervenții ca estorcare de bani sau în anumite cazuri încercări de preluare a business-ului.
Pentru eliminarea riscurilor de corupție, experții recomandă aplicarea pe deplin a măsurilor operate în cadrul reformei regulatorii privind simplificarea procedurilor de eliberare a actelor permisive prin înlăturarea aspectelor birocratice și maximizarea activității ghișeelor unice. Aici, implică și extinderea oportunităților digitale pentru IMM.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!