Putin se apropie de stadiul final al despotismului: „Faza finală și cea mai periculoasă a coborârii sale în tiranie”

02 Aug. 2022, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2022, 04:59 // Actual //  bani.md

Analistul Mark Galeotti, oficial american de informații, a vorbit despre amenințarea dată de faptul că Vladimir Putin, aflat în faza finală de exercitare a unei puteri tiranice, și-a accentuat credințele marxist-leniniste moștenite de la vechea conducere a URSS. Astfel, războiul pe care îl poartă în Ucraina ar putea marca declinul regimului dictatorial de la Moscova.

Analistul Mark Galeotti a remarcat schimbări de perspectivă ale președintelui rus Vladimir Putin, de la preluarea puterii în 1999 și până la momentul invadării Ucrainei, văzut drept punctul final al ascensiunii puterii sale despotice.

Vladimir Putin, un continuator al marxism-leninismului

„De când a preluat președinția în 1999, Putin a fost destul de deschis cu privire la ceea ce-și dorește: să rămână în funcție atât timp dorește și ca Rusia să fie recunoscută ca o mare putere. Cu toate acestea, noțiunea lui despre ce înseamnă acest lucru și despre ceea ce este dispus să facă pentru a-și atinge obiectivele s-a schimbat de-a lungul timpului și acum se pare că vedem faza finală și cea mai periculoasă a coborârii sale în tiranie.

Se remarcă „o formă specifică modelată de oamenii care îl influențează. Acest lucru a creat scena pentru ascensiunea șoimului Nikolai Patrușev, un fost ofițer KGB care este acum secretar al consiliului de securitate al țării; de fapt, consilierul pentru securitate națională al lui Putin”, a evidențiat analistul Mark Galeotti.

Mark Galeotti a reiterat ceea ce el numește „strânsoarea putinism-patrușevismului”, o ideologie de sorginte marxist-leninistă, pe care Rusia a preluat-o de la vechea URSS.

Vladimir Putin, în faza finală a tiraniei

Vladimir Putin vede lumea prin spectrul competiției constante, „de tipul ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, care este acum filtrată prin paranoia beligerantă a lui Patrușev”. Asta pentru că acest Patrușev a susținut un război sângeros pe teritoriul Ucrainei, în timp ce deplângea faptul că „anglo-saxonii nu s-au schimbat de secole. Astăzi, ei continuă să-și dicteze condițiile lumii, călcând în picioare drepturile suverane ale statelor”, a argumentat Galeotti.

„Este greu să vedem alte reinventări, darămite pozitive, în viitorul lui Putin. Putinism-patrușevismul pare a fi putinismul de stadiu final”, a adăugat analistul.

Contraatacul ucrainean asupra Herson

O posibilă direcție principală a forțelor ucrainene ar putea deveni organizarea unui contraatac pentru recucerirea orașului Herson, ocupat de ruși.

„Recuperarea Hersonului ar fi, fără îndoială, o victorie uriașă pentru Kiev, spulberând temerile legate de o reînnoită înaintare a Rusiei spre vest de-a lungul coastei Mării Negre, spre Odesa. De asemenea, ar deschide perspectiva unei noi retrocedări a câștigurilor Moscovei în sudul Ucrainei și chiar ar amenința Crimeea.

Când a devenit clar în martie că asaltul său inițial asupra Kievului a stagnat, Putin a fost dispus să se retragă și să se concentreze asupra Donbasului. Cu noua sa perspectivă, maximalistă, mai ales dacă părea vreo amenințare serioasă la adresa Crimeei, ar putea fi tentat în schimb să escaladeze”, a explicat analistul.

Putin, în cea mai periculoasă versiune de până acum

Rusia ar putea convinge statul Belarus să se implice direct în războiul din Ucraina, ceea ce ar determina statul invadat să regrupeze trupe la granița de nord, pentru a proteja capitala țării.

„Putin are alte modalități de a escalada, de la lansarea de atacuri mai puternice asupra țintelor civile până la amenințarea graniței de nord a Ucrainei. De asemenea, l-ar putea presa pe dictatorul belarus Alexandru Lukașenko să se alăture luptei. Deși soldații săi sunt în mod clar nemulțumiți de idee, chiar și amenințarea cu aproximativ 20.000 de soldați noi în nord ar forța Ucraina să redistribuie unele dintre forțele sale pentru a proteja Kievul”, mai argumentează Mark Galeotti.

„Putin este acum cel mai periculos”, subliniază analistul, spunând că liderul rus ar avea acum cel mai mult de câștigat, așa cum ar avea și cel mai mult de pierdut: „Cel mai mult în sensul că, dacă pierde acest război, se confruntă cu riscul de a fi țap ispășitor – în cel mai bun caz, visele sale de a intra în panteonul eroilor naționali ruși ar fi năruite definitiv. Iar cel mai puțin în sensul că, în timp ce încă pare să creadă că poate supraviețui, că vom pierde voința de a lupta în acest război indirect, nu mai pare să creadă că poate coexista cu noi”, conchide Mark Galeotti, conform The Times.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală