Rusia, grav afectată. Veniturile din gaze scad cu 40% lunar în iunie

02 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia se confruntă cu noi probleme. Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari din cauza reducerilor aplicate de Gazprom livrărilor de gaze către Europa. Și vânzările de petrol au fost mai puține.

Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari în Rusia. Reducerile aplicate recent de Gazprom livrărilor de gaze către Europa au avut un impact negativ asupra Moscovei.

Veniturile din exporturile de gaze au atins 633 miliarde de ruble (10,7 mld dolari), comparativ cu 1.000 miliarde de ruble în mai. Situația nu a stat mai bine nici la vânzările de petrol. Ele au scăzut 10% în iunie.

Reducerile aplicate de Gazprom

În urmă cu câteva zile, compania rusească Gazprom a anunțat că va reduce, din nou, livrările de gaz de la 40% la 20%, invocând probleme cu o turbină reparată în Germania. Livrărie de gaz prin Nord Stream 1 vor coborî până la 33 de milioane de meri cubi pe zi, decizie ce nu este pe placul statelor din Europa.

Ministrul german, Robert Habeck, a declarat că nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor și că toate documentele de export ale Siemens Energy sunt complete. Cu toate astea, adevărata problemă stă în mâinile Moscovei.

Reprezentanții companiei Siemens au anunțat că turbina poate pleca din Germania spre Rusia, imediat după ce documentele vor fi finalizate. „Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a spus ministrul german.

Ce va face Gazprom

Gazprom a declarat că sistarea livrării gazelor se datorează întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o la reparații în Canada. Oficialii UE nu au crezut în explicațiile oferite și au criticat aspru compania, în contextul în care Germania a anunțat că turbina urma să fie folosită doar în septembrie.

Rusia a redus volumul de gaze naturale în iunie deoarece gazoductul Nord Stream 1 nu putea funcționa fără o turbină, care se afla la reparații la o firmă germană în Canada. În urma discuțiilor dintre Germania și Canada, oficialii au decis trimiterea acestei turbine în Rusia, dar pentru moment încă nu a fost livrată

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 05:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 05:31 // Actual //  Lupu Eduard

acest lucru a sporit finanțele Rusiei, spune Tatiana Orlova de la Oxford Economics, iar bugetul țării a trecut recent în surplus.

Apariția flotei fantome a ridicat și preocupări legate de mediu din cauza vechimii navelor. “Aceste nave nu ar trebui să mai fie în serviciu în mod normal, ci ar trebui să fie probabil casate sau dezmembrate”, spune Byron McKinney, director pentru finanțarea comerțului și conformitate la S&P Global Market Intelligence.

Vârsta medie a navelor din flota fantomă este de 23 de ani, potrivit analizei lui Wiese Bockmann. “Riscul scurgerilor de petrol este foarte mare, iar această flotă fantomă navighează prin apele teritoriale ale Regatului Unit, Finlandei, Estoniei, Germaniei, Danemarcei și Franței”, spune Dodonov.

În mai, o navă petrolieră care transporta 340.000 de barili de petrol rusesc s-a defectat în strâmtoarea daneză și era la câteva minute de a se scufunda, însă a reușit să devieze în principalul coridor maritim al Danemarcei.

Petroliera fusese cumpărată recent cu 21 de milioane de dolari, iar noul proprietar își schimbase asigurarea pentru răspundere în urma scurgerilor de petrol, renunțând la furnizorul său occidental. Petroliera era gestionată de o companie din Emiratele Arabe Unite, dar proprietarul era o companie-fantomă cu sediul în Insulele Marshall și pavilionul său era înregistrat în Insulele Cook.

Acesta este doar un exemplu al modului în care proprietarii navelor din flota fantomă sunt greu de urmărit și de supravegheat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău