Rusia, grav afectată. Veniturile din gaze scad cu 40% lunar în iunie

02 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia se confruntă cu noi probleme. Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari din cauza reducerilor aplicate de Gazprom livrărilor de gaze către Europa. Și vânzările de petrol au fost mai puține.

Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari în Rusia. Reducerile aplicate recent de Gazprom livrărilor de gaze către Europa au avut un impact negativ asupra Moscovei.

Veniturile din exporturile de gaze au atins 633 miliarde de ruble (10,7 mld dolari), comparativ cu 1.000 miliarde de ruble în mai. Situația nu a stat mai bine nici la vânzările de petrol. Ele au scăzut 10% în iunie.

Reducerile aplicate de Gazprom

În urmă cu câteva zile, compania rusească Gazprom a anunțat că va reduce, din nou, livrările de gaz de la 40% la 20%, invocând probleme cu o turbină reparată în Germania. Livrărie de gaz prin Nord Stream 1 vor coborî până la 33 de milioane de meri cubi pe zi, decizie ce nu este pe placul statelor din Europa.

Ministrul german, Robert Habeck, a declarat că nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor și că toate documentele de export ale Siemens Energy sunt complete. Cu toate astea, adevărata problemă stă în mâinile Moscovei.

Reprezentanții companiei Siemens au anunțat că turbina poate pleca din Germania spre Rusia, imediat după ce documentele vor fi finalizate. „Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a spus ministrul german.

Ce va face Gazprom

Gazprom a declarat că sistarea livrării gazelor se datorează întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o la reparații în Canada. Oficialii UE nu au crezut în explicațiile oferite și au criticat aspru compania, în contextul în care Germania a anunțat că turbina urma să fie folosită doar în septembrie.

Rusia a redus volumul de gaze naturale în iunie deoarece gazoductul Nord Stream 1 nu putea funcționa fără o turbină, care se afla la reparații la o firmă germană în Canada. În urma discuțiilor dintre Germania și Canada, oficialii au decis trimiterea acestei turbine în Rusia, dar pentru moment încă nu a fost livrată

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău