Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat, într-o conferință de presă, că există riscul ca Centrala de la Cuciurgan să sisteze livrările de energie electrică din motiv că Gazprom ar putea închide robinetul la gaz. Or, centrala din stânga Nistrului funcționează pe metan.
„În prezent achiziționăm energie cu 77 USD MW/h din Ucraina, care acoperă 30% din necesar. Suplimentar pe perioada rece a anului crește capacitatea de livrare a curentului de către Termoelectrica. Dacă ajungem la un scenariu pe care noi nu ni-l dorim vom vedea care va fi prețul cu care ne vor livra ucrainenii. Avem contracte semnate cu Kievul pentru situațiile de urgență, în cazul în care Centrala de la Cuciurgan va sista livrările”, a spus Spînu.
Potrivit ministrului, în contractele de urgență prețul de achiziție este de 77 USD, după care vom avea și contracte e pe termene mai lungi.
În prezent, consumatorii Premier Energy achită un tarif de 2,64 lei kwh, iar cei din nordul țării – 2,86 lei kwh.
Republica Moldova importă 70% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.
De-a lungul anilor, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, este cumpărată de la centrala electrică de la Cuciurgan. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este 8 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!