Putin a pierdut pariul. Invazia Rusiei „începe să eşueze” şi este „improbabil să reuşească vreodată să ocupe” Ucraina

12 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să câştige vreodată războiul din Ucraina, în condiţiile în care armata liderului de la Kremlin „a început să eşueze în mai multe zone”, relatează DPA.

Oficialul britanic spune că Putine se baza pe faptul că în cele din urmă comunitatea internaţională va ceda şi nu va mai acorda ajutor ţării conduse de Volodimir Zelenski.

Ben Wallace a spus că invazia Rusiei în Ucraina „a slăbit” şi „începe să eşueze”, în contextul în care a promis mai mult sprijin financiar şi militar pentru apărarea Ucrainei.
Danemarca s-a alăturat Regatului Unit în suplimentarea ajutorului pentru Ucraina la o conferinţă de la Copenhaga de joi, coprezidată de Ben Wallace.

Ministrul britanic al apărării a spus că este important să se înţeleagă că luptele şi pierderile de vieţi continuă să aibă loc, dar a adăugat că Rusia „începe să eşueze în multe zone”.

„Au eşuat până acum şi este improbabil să reuşească vreodată să ocupe Ucraina”, a adăugat el.

„Invazia lor a slăbit şi este în mod constant modificată până acolo încât se concentrează numai în părţi din sud şi din est, la mare mare distanţă de aşa-numită operaţiune specială de trei zile”, a mai spus Wallace.
„Trei zile sunt acum peste 150 de zile şi aproape şase luni, cu pierderi uriaşe atât de echipament, cât şi, într-adevăr, de personal rusesc”, a mai spus ministrul britanic al apărării.

„Preşedintele Putin a pariat că odată ce va veni luna august (…) şi ne vom fi plictisit cu toţii de conflict şi comunitatea internaţională va pleca în direcţii diferite. Iată, ziua de astăzi este o dovadă a contrariului”, a dat el asigurări.

Ucraina va primi în continuare ajutor

„Am ieşit din această întâlnire cu mai multe angajamente de finanţare, mai multe angajamente de instruire şi de ajutor militar, toate menite să ajute Ucraina să câştige, să ajute Ucraina să lupte pentru suveranitatea ei şi să se asigure că ambiţiile preşedintelui Putin vor eşua în Ucraina, aşa cum şi trebuie”, a mai spus Wallace.

Ministrul apărării de la Londra a mai spus că aliaţii vor trebui în curând să cumpere arme din alte ţări sau „să dea comenzi la fabrici pentru a creşte aprovizionarea cu muniţie a Ucrainei”, în contextul în care propriile lor stocuri de rezervă sunt consumate.

Ministerul Apărării a confirmat anterior că va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei. Printre acestea se numără sisteme de lansatoare multiple de rachete, precum şi rachete ghidate de precizie care pot lovi ţinte la 80 km distanţă, menite să asigure apărarea împotriva artileriei grele ruseşti.

„Sprijinul nostru continuat trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie şi comunitatea internaţională continuă să se opună acestui război ilegal şi va fi alături de Ucraina, furnizându-i ajutor militar defensiv pentru a se apăra de invazia lui Putin”, a mai afirmat el.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău