Krasnsoselski și separatiștii de frunte, puși cu botul pe labe. Chișinăul înăsprește regulile de părăsire a enclavei

11 Aug. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul Politici de Reintegrare a notificat recent Tiraspolul despre faptul că începând cu 1 august pretinșii funcționari din regiunea transnistreană vor putea părăsi Republica Moldova doar notificând și primind permisiunea Biroului prealabil. Măsura se referă în cazul așa-ziselor deplasări de serviciu a reprezentanților regimului separatist, nu și la deplasările private.

Acest lucru a fost făcut public saptămâna trecută de către pretinsul ministru de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, și confirmat de către Birou pentru Zona de Securitate.

„Mecanismului de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv la trecerea prin Aeroportul Internațional Chișinău, este provizoriu și implementat de către autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Acesta vizează doar persoanele cu poziții de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană ce efectuează călătorii peste hotarele țării în pretinse scopuri de serviciu.

Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate. Mecanismul dat nu vizează sub nici-o formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și mun.Bender decât cele enunțate supra,” ne-a comunicat Biroul politici de reintegrare

Ignatiev citat de presa din regiune a catalogat această măsură ca una restrictivă în privința liberei circulații, asta în timp ce funcționarii publici ai Republicii Moldova și reprezentanții ambasadelor sau organizațiilor internaționale sunt obligați să notifice despre intenția de vizita regiunea. Mai mult ca atât,  chiar și viceprim-ministrul pentru Reintegrare nu este lăsat în stânga Nistrului fără să fi informat prealabil pretinsele structuri ale regimului despre acest fapt. În trecut existând mai multe incidente când funcționarii publici sau ambasadori au fost nevoiți să aștepte ore în șir la posturile ilegale vamale din regiune din această cauză.

Pretinșii lideri de la Tiraspol aveau liber să traverseze Republica Moldova fără a notifica autoritățile de la Chișinău. Majoritatea dintre ei zboară de la Aeroportul Chișinău prin sala VIP. De cele mai multe ori pleacă la Moscova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Iun. 2023, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2023, 09:58 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.

Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor.”

Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău