Krasnsoselski și separatiștii de frunte, puși cu botul pe labe. Chișinăul înăsprește regulile de părăsire a enclavei

11 Aug. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul Politici de Reintegrare a notificat recent Tiraspolul despre faptul că începând cu 1 august pretinșii funcționari din regiunea transnistreană vor putea părăsi Republica Moldova doar notificând și primind permisiunea Biroului prealabil. Măsura se referă în cazul așa-ziselor deplasări de serviciu a reprezentanților regimului separatist, nu și la deplasările private.

Acest lucru a fost făcut public saptămâna trecută de către pretinsul ministru de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, și confirmat de către Birou pentru Zona de Securitate.

„Mecanismului de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv la trecerea prin Aeroportul Internațional Chișinău, este provizoriu și implementat de către autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Acesta vizează doar persoanele cu poziții de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană ce efectuează călătorii peste hotarele țării în pretinse scopuri de serviciu.

Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate. Mecanismul dat nu vizează sub nici-o formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și mun.Bender decât cele enunțate supra,” ne-a comunicat Biroul politici de reintegrare

Ignatiev citat de presa din regiune a catalogat această măsură ca una restrictivă în privința liberei circulații, asta în timp ce funcționarii publici ai Republicii Moldova și reprezentanții ambasadelor sau organizațiilor internaționale sunt obligați să notifice despre intenția de vizita regiunea. Mai mult ca atât,  chiar și viceprim-ministrul pentru Reintegrare nu este lăsat în stânga Nistrului fără să fi informat prealabil pretinsele structuri ale regimului despre acest fapt. În trecut existând mai multe incidente când funcționarii publici sau ambasadori au fost nevoiți să aștepte ore în șir la posturile ilegale vamale din regiune din această cauză.

Pretinșii lideri de la Tiraspol aveau liber să traverseze Republica Moldova fără a notifica autoritățile de la Chișinău. Majoritatea dintre ei zboară de la Aeroportul Chișinău prin sala VIP. De cele mai multe ori pleacă la Moscova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău