Planul „disperat” al Egiptului pentru a creşte exportul de gaze către Europa

12 Aug. 2022, 04:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2022, 04:29 // Actual //  bani.md

Egiptul vrea să raţionalizeze energie electrică pentru a atrage mai multă valută prin exportul de gaze spre Europa, astfel că autorităţile de la Cairo au hotărât să limiteze iluminatul stradal şi al stadioanelor, în instituţiile publice, dar şi folosirea aerului condiţionat în mall-uri, relatează agenţia EFE.

Decizia în acest sens aprobată joi de guvernul preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi este rezultatul ”disperării” de a atrage valută şi a ”stabiliza finanţele” Egiptului, susţin analiştii consultaţi de agenţia de presă EFE.

Planul de raţionalizare a energiei obligă toate instituţiile statului să-şi diminueze cheltuielile cu energia electrică şi impune diminuarea iluminării străzilor şi a pieţelor, acolo unde această măsură nu afectează siguranţa publică.

De asemenea, centrele comerciale nu vor avea dreptul să stabilească temperatura aerului condiţionat sub 25 de grade Celsius şi magazinele vor trebui să-şi ilumineze mai puţin faţadele.

Unităţilor sportive au primit consemnul de a-şi desfăşura activităţile pe cât posibil în timpul zilei, iar dacă este totuşi nevoie de aprinderea instalaţiilor de iluminat acestea să fie stinse imediat ce se încheie evenimentul sportiv.

Risipa de energie este un obicei în Cairo

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor fi respectate într-o ţară unde, aşa cum se observă în fiecare noapte în capitala Cairo, risipa de energie electrică este un obicei.
Deşi departe de Ucraina, Egiptul este totuşi afectat semnificativ de războiul din această ţară atacată de Rusia, importând anterior cantităţi notabile de produse alimentare din ambele ţări. De asemenea, conjunctura economică globală a intensificat presiunile inflaţioniste, lira egipteană devalorizându-se cu 20% începând din luna martie.

Guvernul de la Cairo negociază de mai multe luni cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un acord pentru a-şi refinanţa datoria externă.

Aşadar, creşterea exporturilor de gaze ar fi binevenită în acest context în care Uniunea Europeană are la rândul ei mare nevoie de aceste gaze, după ce Rusia şi-a redus livrările ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse în urma agresiunii împotriva Ucrainei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO