Planul „disperat” al Egiptului pentru a creşte exportul de gaze către Europa

12 Aug. 2022, 04:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 04:29 // Actual //  Lupu Eduard

Egiptul vrea să raţionalizeze energie electrică pentru a atrage mai multă valută prin exportul de gaze spre Europa, astfel că autorităţile de la Cairo au hotărât să limiteze iluminatul stradal şi al stadioanelor, în instituţiile publice, dar şi folosirea aerului condiţionat în mall-uri, relatează agenţia EFE.

Decizia în acest sens aprobată joi de guvernul preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi este rezultatul ”disperării” de a atrage valută şi a ”stabiliza finanţele” Egiptului, susţin analiştii consultaţi de agenţia de presă EFE.

Planul de raţionalizare a energiei obligă toate instituţiile statului să-şi diminueze cheltuielile cu energia electrică şi impune diminuarea iluminării străzilor şi a pieţelor, acolo unde această măsură nu afectează siguranţa publică.

De asemenea, centrele comerciale nu vor avea dreptul să stabilească temperatura aerului condiţionat sub 25 de grade Celsius şi magazinele vor trebui să-şi ilumineze mai puţin faţadele.

Unităţilor sportive au primit consemnul de a-şi desfăşura activităţile pe cât posibil în timpul zilei, iar dacă este totuşi nevoie de aprinderea instalaţiilor de iluminat acestea să fie stinse imediat ce se încheie evenimentul sportiv.

Risipa de energie este un obicei în Cairo

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor fi respectate într-o ţară unde, aşa cum se observă în fiecare noapte în capitala Cairo, risipa de energie electrică este un obicei.
Deşi departe de Ucraina, Egiptul este totuşi afectat semnificativ de războiul din această ţară atacată de Rusia, importând anterior cantităţi notabile de produse alimentare din ambele ţări. De asemenea, conjunctura economică globală a intensificat presiunile inflaţioniste, lira egipteană devalorizându-se cu 20% începând din luna martie.

Guvernul de la Cairo negociază de mai multe luni cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un acord pentru a-şi refinanţa datoria externă.

Aşadar, creşterea exporturilor de gaze ar fi binevenită în acest context în care Uniunea Europeană are la rândul ei mare nevoie de aceste gaze, după ce Rusia şi-a redus livrările ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse în urma agresiunii împotriva Ucrainei.

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 09:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 09:24 // Actual //  Lupu Eduard

99 dintre cele 100 de orașe cu cea mai mare poluare a aerului din lume anul trecut, au fost în Asia, potrivit unui nou raport, criza climatică jucând un rol esențial în calitatea proastă a aerului, care pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume.

Marea majoritate a acestor orașe, 83, se aflau în India și toate au depășit de peste 10 ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului, potrivit raportului IQAir , care monitorizează calitatea aerului la nivel mondial.

Studiul a analizat în special particulele fine, PM2,5, considerat este cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos, scrie CNN. Doar 9% din cele peste 7.800 de orașe analizate au înregistrat o calitate a aerului care a îndeplinit standardul OMS, care spune că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub.

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate legate de poluarea aerului. Poluarea aerului de la combustibili fosili ucide 5,1 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an, potrivit unui studiu publicat în BMJ în noiembrie. Între timp, OMS spune că 6,7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor poluării aerului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău