Unde merg la școală moștenitorii caselor regale europene

02 Sept. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Mai sunt câteva zile și începe școala, așa că am încercat să aflăm care sunt instituțiile de învățământ unde își fac studiile moștenitorii caselor regale din Europa.

UWC Atlantic College
Colegiul din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, îi are printre elevi pe prințesa Eleonora, fiica cea mare a reginei Letizia și a regelui Felipe al Spaniei. Ea este colegă aici cu prințesa Alexia, fiica mijlocie a cuplului regal al Olandei, regele Willem-Alexander și regina Máxima. De altfel, regele Willem a studiat și el aici, la fel și prințesa Raiyah bint Al Hussein a Iordaniei și prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant, viitoarea regină a Belgiei.

Colegiul a fost fondat în 1962 de Dr Kurt Hahn și, până în 2013, a fost prezidat de Nelson Mandela. Succesoarea sa și actuala deținătoare a funcției de președinte este însăși regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Instituția atrage elevi din țări foarte diverse care de obicei studiază aici doi ani pentru a-și obține bacalaureatul internațional. Dacă Times consideră Atlantic College drept un „Hogwarts pentru hippies”, revista Tatler spune că meritul școlii este acela că elevii care studiază aici se obișnuiesc să fie înconjurați și să conviețuiască cu persoane care nu le seamănă deloc.”

Institutul Le Rosey, Rolle, Elveția
Înființată în 1880 și funcționând într-un castel din secolul al XIV-lea, Institut Le Rosey este considerată cea mai scumpă școală din lume, taxa anuală fiind de 110.000 de lire sterline. I se mai spune și Școala Regilor – și pe bună dreptate: printre foștii absolvenți se numără prințesa Marie-Chantal a Greciei, prințul Rainier de Monaco, fostul Șah al Iranului, regele Farouk al Egiptului și prințul Guillaume, Mare Duce de Luxemburg.

Tot aici au studiat și celebrități sau copiii acestora: John Lennon, Winston Churchill și copiii lui Elizabeth Taylor. Din ianuarie și până în martie elevii studiază în campusul secundar al școlii, situat în exclusivista stațiune montană Gstaad, unde sunt inițiați în tainele schiului.

Le Rosey este un liceu-internat care se mândrește cu legăturile pe care le creează în comunitatea de elevi, motiv pentru care, la finalizarea studiilor, „aproape toți absolvenții pleacă cu o lacrimă de regret în colțul ochilor.”

Lakefield College, Canada
Este instituția de top a Canadei în ceea ce privește admiterea în mediul universitar și are un bogat portofoliu de absolvenți din rândul membrilor caselor regale.

Prințul Andrew, fratele prințului Charles, a studiat aici un semestru în 1978, iar regele Felipe al Spaniei a absolvit liceul aici înainte de se întoarce în Spania ca student la Autonomous University of Madrid.

Având campusul amplasat într-un peisaj idilic, pe malul râului Otonabee, între Toronto și Ottawa, elevii au ocazia de a desfășura nenumărate activități sportive pe lac și în natură.

Collège Alpin International Beau Soleil, Elveția
Prințul Felix și prințesa Claire de Luxemburg s-au cunoscut pe vremea când erau elevi la Beau Soleil și s-au căsătorit în 2013. Aici au studiat prințesa Maria a Danemarcei și Guillaume, Marele Duce al Luxemburgului.

Fondat în 1910, Beau Soleil este unul dintre cele mai vechi colegii-internat din Elveția. Aici învață aproximativ 300 de elevi din 40 de țări, metoda de predare punând accent pe lecții în particular, ceea ce place caselor regale.

Una dintre cele mai exclusiviste școli din lume, Beau Soleil solicită o taxă anuală de 99.000 de lire sterline și oferă, pe lângă vederea incredibilă spre Mont Blanc, o programă completă de sporturi de iarnă.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO