Unde merg la școală moștenitorii caselor regale europene

02 Sept. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Mai sunt câteva zile și începe școala, așa că am încercat să aflăm care sunt instituțiile de învățământ unde își fac studiile moștenitorii caselor regale din Europa.

UWC Atlantic College
Colegiul din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, îi are printre elevi pe prințesa Eleonora, fiica cea mare a reginei Letizia și a regelui Felipe al Spaniei. Ea este colegă aici cu prințesa Alexia, fiica mijlocie a cuplului regal al Olandei, regele Willem-Alexander și regina Máxima. De altfel, regele Willem a studiat și el aici, la fel și prințesa Raiyah bint Al Hussein a Iordaniei și prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant, viitoarea regină a Belgiei.

Colegiul a fost fondat în 1962 de Dr Kurt Hahn și, până în 2013, a fost prezidat de Nelson Mandela. Succesoarea sa și actuala deținătoare a funcției de președinte este însăși regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Instituția atrage elevi din țări foarte diverse care de obicei studiază aici doi ani pentru a-și obține bacalaureatul internațional. Dacă Times consideră Atlantic College drept un „Hogwarts pentru hippies”, revista Tatler spune că meritul școlii este acela că elevii care studiază aici se obișnuiesc să fie înconjurați și să conviețuiască cu persoane care nu le seamănă deloc.”

Institutul Le Rosey, Rolle, Elveția
Înființată în 1880 și funcționând într-un castel din secolul al XIV-lea, Institut Le Rosey este considerată cea mai scumpă școală din lume, taxa anuală fiind de 110.000 de lire sterline. I se mai spune și Școala Regilor – și pe bună dreptate: printre foștii absolvenți se numără prințesa Marie-Chantal a Greciei, prințul Rainier de Monaco, fostul Șah al Iranului, regele Farouk al Egiptului și prințul Guillaume, Mare Duce de Luxemburg.

Tot aici au studiat și celebrități sau copiii acestora: John Lennon, Winston Churchill și copiii lui Elizabeth Taylor. Din ianuarie și până în martie elevii studiază în campusul secundar al școlii, situat în exclusivista stațiune montană Gstaad, unde sunt inițiați în tainele schiului.

Le Rosey este un liceu-internat care se mândrește cu legăturile pe care le creează în comunitatea de elevi, motiv pentru care, la finalizarea studiilor, „aproape toți absolvenții pleacă cu o lacrimă de regret în colțul ochilor.”

Lakefield College, Canada
Este instituția de top a Canadei în ceea ce privește admiterea în mediul universitar și are un bogat portofoliu de absolvenți din rândul membrilor caselor regale.

Prințul Andrew, fratele prințului Charles, a studiat aici un semestru în 1978, iar regele Felipe al Spaniei a absolvit liceul aici înainte de se întoarce în Spania ca student la Autonomous University of Madrid.

Având campusul amplasat într-un peisaj idilic, pe malul râului Otonabee, între Toronto și Ottawa, elevii au ocazia de a desfășura nenumărate activități sportive pe lac și în natură.

Collège Alpin International Beau Soleil, Elveția
Prințul Felix și prințesa Claire de Luxemburg s-au cunoscut pe vremea când erau elevi la Beau Soleil și s-au căsătorit în 2013. Aici au studiat prințesa Maria a Danemarcei și Guillaume, Marele Duce al Luxemburgului.

Fondat în 1910, Beau Soleil este unul dintre cele mai vechi colegii-internat din Elveția. Aici învață aproximativ 300 de elevi din 40 de țări, metoda de predare punând accent pe lecții în particular, ceea ce place caselor regale.

Una dintre cele mai exclusiviste școli din lume, Beau Soleil solicită o taxă anuală de 99.000 de lire sterline și oferă, pe lângă vederea incredibilă spre Mont Blanc, o programă completă de sporturi de iarnă.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău