Imaginea care dezvăluie ierarhia puterii. Putin, înghesuit pe o canapea, privind cu respect la sultanul Erdogan

16 Sept. 2022, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Sept. 2022, 08:39 // Actual //  bani.md

O imagine face cât o mie de cuvinte. O imagine în care Vladimir Putin, considerat până de curând unul dintre cei mai puternici oameni din lume, stă pe o canapea, înghesuit între președinele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, și dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukasenko, privind respectuos la sultanul Recep Tayyp Erdogan, este de colecție.

Imaginea a fost surprinsă la finalul primei zile a summitului de la Samarkand din Uzbekistan, într-un cadru relaxat, joi seara, și a fost postată pe rețelele de socializare. În centrul atenției, cu privirile tuturor ațintite asupra sa, stă președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan.

În perioada 15 – 16 septembrie, la Samarkand, în Uzbekistan se desfășoară un summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO). Din această organizaţie, care a fost gândită ca o contrapondere în fața de influenţei Occidentului, fac parte China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan, India şi Pakistanul. SCO a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate în competiţie cu organizaţiile occidentale.

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni se numără printre principalele subiecte abordate. De asemenea, Iranul a semnat un memorandum privind obligaţiile în vederea aderării ca membru permanent la Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai.

La reuniunea din acest an a membrilor SCO participă și președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar și al Azerbaidjanului, stat aflat într-un conflict cu Armenia.

Pentru Vladimir Putin, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială, în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Alături de el, în stânga, este așezat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, aliatul Turciei. În vreme ce Erdogan stă relaxat, Alyev, oarecum timorat. dar într-o poziție mai bună decât a altora îi stă alături. În spate, în picioare, sunt două femei, consilierele președintelui turc. Pentru ele nu s-au găsit scaune, așa cum cere tradiția musulmană.

În fotografie, urmează, pe o canapea, înghesuiți, în ordine, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, Vladimir Putin și dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukasenko. Privind spre cei trei, îți dai seama că Putin este șeful, în vreme ce Lukașenko pare vărul mai sărac, de la țară, acceptat la masa celor bogați. Toți trei, însă, privesc cu respect spre sultanul Erdogan, ascultând și râzând la glumele și poveștile sale.

Pe ultimul loc, tot pe canapea, dar la o oarecare distanță, mai puțin interesat de ceea ce are de spus personajul principal, stă așezat președintele Iranian, Ebrahim Raisi. Acesta privește spre una dintre mesele încărcate cu platouri de gustări și pahare de băutură, parcă preocuat de cu totul altceva.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO