Armata rusă scotocește închisorile în căutare de recruți: „Șase luni în Ucraina și ești liber”. Care este alternativa

16 Sept. 2022, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2022, 08:35 // Actual //  Lupu Eduard

Confruntată cu mari pierderi pe fronturile din Ucraina, armata rusă caută să-și întărească forțele apelând la deținuții din închisori. Criminali, agresori sexuali și tot felul de alți infractori sunt îndemnați să se înroleze cu promisiunea că vor fi eliberați după șase luni petrecute pe front. Un astfel de clip, filmat într-o închisoare îl prezintă pe oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin care încearcă să facă recrutări pentru compania de mercenari Wagner, pe care o finanțează.

Oligarhul rus Evgheni Prigojin a fost filmat într-o închisoare rusească, în timp ce încearcă să-i convingă pe deținuți să se înroleze în compania de mercenari pe care o finanțează, Wagner. Clipul, care circulă pe rețelele de socializare îl arată în oligarhul rus în timp ce le vorbește pușcăriașilor strânși în jurul său într-o campanie de recrutare.

Cunoscut și drept „bucătarul lui Putin”, beneficiar al multor contracte bănoase de la statul rus, Prigojin este considerat omul care susține financiar compania Wagner. De altfel, de curând, el a primit o medalie de Erou al Rusiei, din partea lui Vladimir Putin pentru loialitatea sa.

Evgheni Prigojin își prezintă, conform clipului, oferta pentru pușcăriașii care vor să iasă de după gratii șase luni de serviciu militar în Ucraina, cu promisiunea grațierii de către Vladimir Putin. În caz contrar, cei care vor dezerta de pe front, vor fi executați cu un glonte în cap, fără nici un proces.

„Nimeni nu se întoarce după gratii. Dacă serviți șase luni, sunteți liberi. Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă executăm”, a spus oligarhul rus.

Mai mult, Prigojin îi îndeamnă pe deținuții ruși să nu care cumva să se lase capturați de militarii ucraineni. Le cere să lupte până la capăt și să se sinucidă, mai curând, decât să cadă prizonieri. El le cere să se arunce în aer cu grenade dacă vor fi prinși.

Prigojin se laudă cu apartenența la Grupul Wagner

Înregistrarea video a fost realizată în secret și îl prezintă pe Prigojin confirmând că este omul din spatele grupului Wagner, armata privată a lui Putin care duce un război în întreaga lume. Inițial, el a negat orice legătură cu această companie de mercenari, deși se crede că a mai întreprins acțiuni de recrutare în pușcării.

„Sunt un reprezentant al unei companii private de război, poate ați auzit numele – Grupul Wagner”, a spus el în fața deținuților care îl ascultau.

În plus, Prigojin a vorbit despre războiul din Ucraina, precizând că este foarte dificil, cu totul diferit de cele din trecut, din Cecenia sau din Siria.

„Acesta este un război greu, nici pe departe asemănător cu cel din Cecenia și celelalte. Consumul meu de muniție este de două ori și jumătate mai mare decât în bătălia de la Stalingrad”, a mai spus oligarhul, amintind de celebra bătălie din cel de-al Doilea Război Mondial.

În prezentarea pe care o face, le spune potențialilor recruți că nu vor avea voie să bea alcool, să consume droguri sau să facă sex cu femeile din zona de război. El se laudă cu eroismul unor deținuți, recrutați în iunie, care ar fi luat cu asalt tranșeele inamice înarmați doar cu cuțite.

În plus recunoaște că a trimis și violatori în prima linei, spunând despre aceștia că oamenii mai fac și greșeli.

La final, deținuților li se acordă cinci minute ca să se decidă dacă acceptă sau nu oferta de înrolare, după cum relatează The Sun.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău