Criza energiei! Ministerul Infrastructurii ridică din umeri. Nu are de unde acoperi deficitul de curent

12 Oct. 2022, 14:10
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2022, 14:10 // Slider //  Lupu Eduard

Ministerul Infrastructurii, într-o postare pe Facebook, recomandă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, după ce Ucraina a sistat livrările din cauza infrastructurii energetice afectate de bombardamente.

„Mai devreme, la 1 octombrie 2022 livrările de gaze naturale către Moldova au fost reduse cu circa 35%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi. Acest volum nu acoperă întregul necesar de gaze naturale al țării noastre. Centralele electrice nu au suficient combustibil gazos pentru a produce 100% din necesarul de consum. CTE Moldovenească / МГРЭС, de la care achiziționăm cea mai mare parte de energie electrică, poate acoperi doar 70% din consumul nostru. Volumul zilnic de gaze naturale livrat către МГРЭС poate asigura funcționarea a maxim 3 blocuri energetice. În orele de vârf, МГРЭС poate genera maxim 600 MW pentru ambele maluri ale Nistrului”, se arată în mesajul ministerului.

La momentul actual, centralele electrice cu termoficare / CET-urile generează o capacitate de maxim 50 MW. În orele de vârf, capacitățile existente în surse regenerabile de energie produc cea mai mică cantitate de energie electrică. Energia solară fotovoltaică nu este accesibilă noaptea.

Capacitatea transfrontalieră alocată permisă pentru schimburi comerciale dintre Moldova și ENTSO-E la moment constituie 100 MW.

„Astfel, în orele de vârf, consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile. Deficitul de energie electrică în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW. Cu alte cuvinte, atunci când consumul nostru depășește 750 MW nu avem surse de acoperire a consumului”, a se mai spune în mesajul ministerului.

Drept recomandare pentru a face față deficitului de energie electrică, Ministerul Infrastructurii susține că drept soluție este transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte, când capacitățile de generare acoperă sarcina electrică de consum. Spre exemplu, să programăm utilizarea anumitor aparate electrocasnice în orele de noapte după 23:00 – mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric, boilerul electric, încărcătorul telefonului mobil și a notebook-ului.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău