Criza energiei! Ministerul Infrastructurii ridică din umeri. Nu are de unde acoperi deficitul de curent

12 Oct. 2022, 14:10
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 14:10 // Slider //  bani.md

Ministerul Infrastructurii, într-o postare pe Facebook, recomandă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, după ce Ucraina a sistat livrările din cauza infrastructurii energetice afectate de bombardamente.

„Mai devreme, la 1 octombrie 2022 livrările de gaze naturale către Moldova au fost reduse cu circa 35%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi. Acest volum nu acoperă întregul necesar de gaze naturale al țării noastre. Centralele electrice nu au suficient combustibil gazos pentru a produce 100% din necesarul de consum. CTE Moldovenească / МГРЭС, de la care achiziționăm cea mai mare parte de energie electrică, poate acoperi doar 70% din consumul nostru. Volumul zilnic de gaze naturale livrat către МГРЭС poate asigura funcționarea a maxim 3 blocuri energetice. În orele de vârf, МГРЭС poate genera maxim 600 MW pentru ambele maluri ale Nistrului”, se arată în mesajul ministerului.

La momentul actual, centralele electrice cu termoficare / CET-urile generează o capacitate de maxim 50 MW. În orele de vârf, capacitățile existente în surse regenerabile de energie produc cea mai mică cantitate de energie electrică. Energia solară fotovoltaică nu este accesibilă noaptea.

Capacitatea transfrontalieră alocată permisă pentru schimburi comerciale dintre Moldova și ENTSO-E la moment constituie 100 MW.

„Astfel, în orele de vârf, consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile. Deficitul de energie electrică în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW. Cu alte cuvinte, atunci când consumul nostru depășește 750 MW nu avem surse de acoperire a consumului”, a se mai spune în mesajul ministerului.

Drept recomandare pentru a face față deficitului de energie electrică, Ministerul Infrastructurii susține că drept soluție este transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte, când capacitățile de generare acoperă sarcina electrică de consum. Spre exemplu, să programăm utilizarea anumitor aparate electrocasnice în orele de noapte după 23:00 – mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric, boilerul electric, încărcătorul telefonului mobil și a notebook-ului.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO