Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două! Inflația își reduce din turații, dar tot ridicată rămâne

26 Oct. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea inflației anuale care ar putea atinge 30% în acest an erodează puterea de cumpărare a populației și descurajează creșterea economică, potrivit prognozei Institutului de Economie Finanțe și Statistică.

„Angajatorii au continuat să majoreze salariile și în acest an, însă creșterile operate se plasează cu mult sub nivelul inflației. În prima jumătate a anului s-a diminuat volumul remitențelor obținute de peste hotare. În lunile iulie-august transferurile de peste hotare către persoanele fizice au crescut ușor și, în acest context, se estimează că în 2022 valoarea nominală a acestora va fi mai mare față de nivelul anului trecut, însă în termeni reali se va atesta o scădere. În aceste condiții majorările prețurilor vor afecta negativ consumul”, se mai arată în analiza INCE.

Economiștii se așteaptă ca Banca Națională să continue să urmeze o politică monetară restrictivă pentru a reduce riscurile inflaționiste, iar spațiul de manevră în politica bugetară va fi limitat din cauza necesității de a sprijini mediul de afaceri și grupurile social vulnerabile în fața creșterii mari a prețurilor.

Cu toate acestea, în acest an, creșterea exporturilor aduce o contribuție pozitivă la dinamica economică – până la sfârșitul anului, experții se așteaptă la o creștere a exporturilor cu 45% (la 4,5 miliarde USD) și a importurilor cu 27%, comparativ cu 2021. în același timp, odată cu creșterea incertitudinii, activitatea investițională în Moldova va fi anemică.

Experții consideră că, în contextul crizelor globale, țările în curs de dezvoltare, inclusiv Republica Moldova, sunt expuse riscului crescut din cauza resurselor limitate de sprijinire a afacerilor și a populației.

În contextul majorării tarifelor la gaz și căldură și energie, autoritățile au anunța măsuri de sprijin pentru populație, în funcție de vulnerabilitatea energetică.

La începutul lunii octombrie, Banca Mondială (BM) a retrogradat prognoza indicatorilor cheie ai Republicii Moldova, ținând cont de războiul din Ucraina și de seceta recentă, care a creat probleme serioase economiei Republicii Moldova. Potrivit acestuia, PIB-ul țării va scădea în 2022 cu 0,7%, iar inflația va fi de 30,1%.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău