Sala cu Orgă prezintă Festivalul Internațional „J.S. BACH”, ediția XI

02 Nov. 2022, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 10:08 // Actual //  MD Bani

În perioada 10-17 noiembrie, 2022, Sala cu Orgă anunță o nouă ediție a Festivalul Internațional de Muzică „J.S. Bach” – un eveniment care de mai bine de un deceniu vine să-l celebreze pe cel mai renumit compozitor din toate timpurile.

Programul celei de-a XI-a ediții va cuprinde 4 concerte de o înaltă ținută artistică, cu implicarea unor artiști valoroși din Germania, Spania, Elveția, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc pe data de 10 noiembrie, cu un concert întitulat „Bach și Cellissimo”, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul și talentatul violoncelist german – Florian Schmidt-Bartha. În program vor răsuna creații de J.S.Bach, L. Alexandra, G. Ligeti și R. Schumann.

Ca toate geniile umanității, Bach se ridică deasupra epocii sale, creația sa depășind timpul și spațiul. În acest context se înscrie tradiția festivalului de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Pentru anul 2022, s-a optat pentru un duet de pianiști din Spania – Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz, cu elemente de bossa nova sau ragtime.  Acest concert – „Johann Sebastian JAZZ” va fi prezentat pe 12 noiembrie.

Un festival Bach nu poate avea loc fără un concert de orgă. Astfel, pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția – Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei  „Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar (clasa orgă) la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.

Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, tradițional, cu un concert grandios, „Universul Bach”, în realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan /România, alto; Viktar Navitski, tenor și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate  două creații vocal-simfonice – „Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” de J.S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.

O noutate a ediției curente constă în amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care vor fi transmise în direct concertele de la deschiderea și închiderea festivalului. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și oaspeții Capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă, precum și o oportunitate de a promova și a face cunoscută publicului larg activitatea Sălii cu Orgă.

Începutul concertelor – la 18:30. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online –www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 80 la 200 lei.

Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. Parteneri: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Spaniei la București, Primăria Municipiului Chișinău, Vinăria Purcari. Parteneri media: TVR Moldova, realitatea.md, Rlive.md, TV21, Moldova.org , Diez.

P.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 12:26 // Actual //  bani.md

La Chișinău, pe 15 și 16 aprilie, va avea loc cel de-al cincilea Forum Național de Guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum – MIGF 2025). Pe fondul schimbărilor tehnologice accelerate și al provocărilor globale în creștere, forumul va deveni o platformă pentru dialog între principalii actori ai agendei digitale și partenerii internaționali.

Organizatorii invită pe toți cei interesați să se alăture discuțiilor despre problemele actuale ale guvernanței digitale. Evenimentul va avea loc în format hibrid – participarea este posibilă atât offline la Chișinău, cât și online. Informații despre speakeri, agenda și formularul de înregistrare sunt disponibile pe site-ul oficial www.igf.md.

Programul MIGF 2025 acoperă direcții-cheie precum încrederea digitală și dezvoltarea durabilă, cooperarea digitală, un mediu informațional online sigur, inovații durabile și responsabile, acces universal și drepturi digitale. Agenda include, de asemenea, o discuție despre rolul tehnologiilor digitale în contextul instabilității geopolitice și al amenințărilor complexe, inclusiv securitatea cibernetică și protecția drepturilor utilizatorilor în spațiul digital.

Raportul principal, prezentat de vicepreședintele Corporației ICANN, Veni Markovski, va fi dedicat unei analize a noilor inițiative internaționale privind guvernanța digitală și cooperarea multilaterală. În centrul atenției se află Pactul Digital Global (Global Digital Compact), adoptat la Summitul Viitorului ONU din septembrie 2024 la New York. Speakerul va explica de ce este important ca țările și regiunile să participe la formarea politicii digitale globale și cum aceasta poate influența dezvoltarea ecosistemului digital național.

„Deși tehnologiile moderne deschid oportunități largi pentru rezolvarea celor mai stringente probleme, ele prezintă și riscuri serioase – de la creșterea dezinformării și a conținutului dăunător până la adâncirea inegalității digitale. Generația tânără, care depinde mai mult ca oricând de platformele digitale pentru informare și interacțiune socială, este deosebit de vulnerabilă”, spune președintele Asociației „Comunitatea Internet”, coordonatorul MIGF, Alexei Marciuc.

Potrivit acestuia, sarcina forumului este de a discuta măsuri de reducere a acestor riscuri și de a propune idei și recomandări practice care pot influența elaborarea politicilor digitale în următorii ani.

Forumul de Guvernanță a Internetului este o platformă ONU pentru a discuta probleme cheie ale politicii digitale. IGF funcționează pe baza unui model de dialog multilateral și ajută la formarea abordărilor privind reglementarea digitală la nivel național și global. În Moldova, forumul este organizat de Asociația „Comunitatea Internet” cu participarea partenerilor naționali și internaționali. În mod tradițional, evenimentul are loc cu sprijinul UN IGF, Internet Society, ICANN, RIPE NCC și SEEDIG.

În 2025, la numărul de parteneri s-au alăturat actori globali precum TikTok, SecDev Foundation, Article 19 și Access Now. La nivel local, forumul este susținut de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

Un eveniment separat în cadrul MIGF 2025 va fi Universal Acceptance Day (UA Day), care se va desfășura pentru prima dată în Moldova pe 16 aprilie. Evenimentul este organizat cu sprijinul ICANN și UNESCO și este dedicat multilingvismului, accesului la conținut digital și utilizării domeniilor naționale de nivel superior. UA Day face parte dintr-o inițiativă globală menită să asigure recunoașterea corectă a adreselor și domeniilor în orice limbă și alfabet.

În cadrul UA Day va avea loc un training practic sub îndrumarea experților tehnici. Participanții vor învăța cum să dezvolte aplicații și sisteme digitale compatibile cu principiile acceptării universale. Participarea este posibilă fizic sau online – înregistrarea este disponibilă pe site-ul forumului. Organizatorii invită reprezentanți ai comunității tehnice, studenți IT și toți cei interesați de dezvoltarea mediului digital. La finalul trainingului, participanții vor primi certificate.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU