Sturza: Este o presiune în piața muncii. Companiie au început să înghețe angajările

02 Nov. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Ion Sturza, proprietarul elefant.ro, se așteaptă la reducerea afacerilor din domeniile comerțului online, fullfilment și delivery cu până la 20% în perioada următoare cu impact inclusiv asupra forței de muncă. Potrivit acestuia, productivitatea muncii a scăzut, iar companiile se uită la cum să taie din bugetele cu angajații. În plus, retailerii nu vor mai putea subvenționa prețurile pentru a câștiga, în schimb, cotă de piață.

„Dacă în 2021 am avut o creștere a industriei online cu 25-30%, anul anterior de 6-9%, anul acesta  va fi zero – minus 6%. Primele rezultate anul acesta la cei care au furat startul de Black Friday sunt între minus 6% și minus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Estimez că va fi un rezultat modest. Amazon, spre exemplu, estimează minus în vânzări de sărbatori, dar poate că românii ne vor livra o surpriză și vor cumpăra activ.”a declarat Ion Sturza, fondatorul elefant.ro, în cadrul evenimentului Retail Arena.

” Cineva îmi spunea că începe să dispară, ca și în perioada 2008-2009, clasa mijlocie, adică exact cei care stimulează consumul mediu sau mediu- superio”, a declarat

Din cauza inflației care îi face pe coonsumatori să cumpere produse de prim preț sau chiar contrafăcute, acesta se așteaptă la reduceri ale businessurilor ce au legătură cu retailul online ( magazine onlne, curierat, fulfillment, delivery ) cu 20% și la „restructurarea profundă a proiectelor de investiții,  a resurselor umane și  a investițiilor în tehnologie”.

În plus, antreprenorul se așteaptă la restructurări pe piața forței de muncă. „Este o presiune în piața muncii. Companiie au început să pună pe freeze ( a îngheța n.red) angajările și sa reducă cheltuielile cu HR. (…)Productivitatea a scăzut dramatic, inclusiv în companiile mele. În pandemie au explodat instrumentele de comunicare și toate așteptările arătau că acestea vor genera o creștere a productivității și că vor avea loc disponibilizări. În realitate, s-a produs doar dezangajarea angajaților și productivitatea a scăzut. Totul vine din cauza problemelor sociale și psihologie profunde și cred că trebuie purtată o discuție sinceră cu angajații. Hai să ne mobilizăm și să venim la birou măca 3-4 zile”, a explicat antreprenorul.

Nu mai sunt bani pentru a subvenționa prețurile. Soluțiile: Restructurările și transmiterea costurilor către consumatori

Sturza estimează, de asemenea, că  practica subvenționării prețului pentru a câștiga cotă de piață nu va mai fi folosită de prea mulți jucători din piață. Astfel, clienții români ar trebui să se obișnuiască cu mai puține gratuități precum transportul gratuit, vouchere sau alte astfel de avantaje.

” Sunt companii ( Vivre Deco SRL spre exemplu, n.red) care au reușit anul trecut să ridice bani din IPO (ofertă publică inițială) și să facă investiții în prețuri. Practic, subvenționează prețul mărfii pentru cotă de piață. Și aici este marea provocare. Clienții s-au deprins cu reduceri, vouchere cadou, transport gratuit sau tot felul de gratuități subvenționate de acționarii mai bogați ai companiilor respective. Acum, cu mici excepții reprezentate de companii cu acționari mai bogați, există o dilemă mare: continui să subvenționezi această creștere care nu mai are de unde veni, pentru că apetitul consumatorului scade, sau revii la logica economică normală”, a mai explicat antreprenorul potrivit căruia elefant.ro va pune în practică ambele strategii de business.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău