Bomba zilei! Aeroportul și AirMoldova, amenințate de sancțiunile americane! Tofilat: Riscă să le fie blocate conturile

08 Nov. 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2022, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Aeroportul Chișinău și AirMoldova s-ar putea trezi cu conturile blocate urmare a sancțiunilor instituite de SUA în adresa lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc.

„Riscurile sunt destul de mari. În momentul în care Șor este pe lista celor sancționați de SUA, orice entitate asociată cu el nimerește sub sancțiuni secundare. Dacă el este într-adevăr beneficiarul final și se demonstrează acest lucru, se poate trezi cu conturile blocate și nu se vor putea face plăți”, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime”, expertul Sergiu Tofilat.

Tofilat spune că, în prezent, se discută cu partea americană dacă există probe suficiente că Șor este beneficiarul final.

„Sancțiunile sunt pentru plățile în dolari. Evident că se poate face o excepție pentru plățile în lei, pentru că nu putem rămâne fără aeroport. Problemele vor apărea la plata dividendelor. Este foarte puțin probabil ca Șor să poată beneficia de acest resursele financiare de la aeroport”, a punctat Tofilat

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că se lucrează la planuri de contingență pentru asigurarea cetățenilor cu rute de avion și aeroport.

Spînu afirmă că reprezentantul Guvernului la aeroport a fost numit din motive de securitate pentru ca în cazul apariției unei situații de urgență să se poată interveni prompt.

Referindu-se la intrarea în proprietate a aeroportului, Spînu a spus că: „a fost decizia arbitrajului și acum se așteaptă decizia judecății de pe teritoriul Republicii Moldova ca să se decidă ce se face mai departe. E simplu în momentul în care dacă nu va fi decizia judecății sau nu va fi clar ce va fi, evident statul va interveni și va prelua și va asigura funcționalitatea lui pentru că este singurul aeroport”.

Avia Invest, controlata de Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru fraude la BEM, a luat în concesiune aeroportul Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și cere anularea contractului de concesionare a aeroportului. Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro. O decizie încă nu există.

AirMoldova, la fel, ar fi controlată de companii din umbră afiliate lui Ilan Șor.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:41 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa FMI a avut discuții constructive și productive cu autoritățile moldovenești cu privire la performanța economică și politicile care stau la baza celei de-a cincea revizuiri în temeiul mecanismului extins de credit și al mecanismului extins de fond (ECF/EFF) și prima revizuire în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF). .

Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși unele reforme structurale au fost amânate.

Recuperarea economică durează mai mult decât se anticipa, într-un context de provocări persistente și contagii din războiul Rusiei în Ucraina.

O misiune FMI, condusă de Clara Mira, a avut discuții la Chișinău în perioada 22 aprilie-3 mai pentru a cincea revizuire a programelor Republicii Moldova în cadrul acordului ECF/EFF și prima revizuire în cadrul acordului RSF. La finalul discuțiilor, doamna Mira a emis următoarea declarație:

„Redresarea economiei moldovenești a fost mai lentă decât era de așteptat, în timp ce răspândirile și vânturile în contra din războiul Rusiei în Ucraina continuă. PIB-ul real a crescut cu 0,7% în 2023, sub prognoza de 2% a FMI la momentul ultimei revizuiri. Acest lucru sa datorat în primul rând unei redresări mai slabe a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor. Recuperarea ar trebui să continue în 2024, cu o creștere de 2,6%, din nou mai mică decât se prognozase anterior. Riscurile includ posibile șocuri de energie reînnoită sau un nou val de refugiați. Creșterea mai rapidă decât cea anticipată a partenerilor comerciali, progresul mai rapid către aderarea la UE și accelerarea reformelor structurale reprezintă riscuri pozitive”, spune Clara Mira.

Potrivit ei, Bugetul pentru 2024 consolidează siguranța socială, susține și mai mult securitatea energetică și sprijină investițiile și reformele care stimulează creșterea. Având în vedere că inflația se află în intervalul țintă a BNM din noiembrie, poziția actuală a politicii monetare este adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor fi esențiale pentru a aborda șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor.

„Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși cu unele întârzieri în reformele structurale. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile cantitative de performanță la sfârșitul lunii decembrie. Au fost îndeplinite criteriile structurale de la sfârșitul lunii decembrie privind consolidarea administrației fiscale și finalizarea unui triaj al întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunea climatică. Cu toate acestea, reformele convenite pentru a consolida autonomia instituțională și guvernanța BNM (decembrie) și pentru a stabili o infrastructură de adjudecare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selecție a judecătorilor (martie) sunt amânate, deși lucrările sunt în desfășurare”, conchide Clara Mira.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău