Cu cât a scăzut moneda euro după explozia rachetelor rusești în Polonia

15 Nov. 2022, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2022, 23:02 // Actual //  bani.md

Euro a scăzut marţi cu până la 0,44% în urma informaţiei că două rachete ruseşti au lovit o localitate din Polonia şi au ucis două persoane, dar ulterior a recuperat pierderea, transmite Reuters.

Euro era în creştere cu 0,06%, la 1,0331 dolari pe unitate, la ora transmiterii ştirii, după ce a scăzut cu 0,44%. În urma datelor economice, euro a crescut marţi cu până la 1,5% faţă de dolar.

Associated Press a citat un înalt oficial al serviciilor secrete americane, nenumit, care a spus că rachetele ruseşti au intrat în Polonia, membru NATO.

Ştirea a urmat unei informaţii anterioare de la radioul polonez ZET conform căreia două rachete au lovit localitatea Przewodow.

Pentagonul a spus că nu poate confirma informaţii conform cărora rachetele ruseşti ar fi trecut în Polonia lângă graniţa cu Ucraina.

Reuters a citat pompierii spunând că două persoane au murit într-o explozie în Przewodow, un sat din estul Poloniei, lângă graniţa cu Ucraina.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută Blocul Alternativa unde prezentă viziunea sa pentru un sistem de justiție independent, eficient și în slujba cetățeanului
09 Apr. 2025, 11:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 11:59 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moneda americană a înregistrat o cădere abruptă față de valutele de refugiu — yenul japonez și francul elvețian — dar și în raport cu euro, în contextul accentuării temerilor legate de noile tarife comerciale impuse de SUA, care au declanșat o vânzare masivă de active americane și o corecție dureroasă pe piețele bursiere globale, notează Reuters.

Investitorii reacționează nervos la introducerea de către Washington a unui tarif de 104% pentru importurile din China, decizie confirmată pentru ora 12:01 ET (04:01 GMT), în ciuda tensiunilor economice crescânde.

Dolarul a pierdut 0,8% față de yen, coborând la 145,09 JPY, în timp ce francul elvețian a atins un maxim al ultimelor 6 luni, cu o apreciere de 0,4%, cursul coborând la 0,8379 CHF/USD. Euro a urcat cu 0,8%, ajungând la 1,1044 USD, stimulat și de anunțul unei coaliții politice stabile în Germania, care a redus incertitudinea în cea mai mare economie a UE.

Vânzările agresive de obligațiuni guvernamentale americane și creșterea randamentelor au amplificat temerile privind vulnerabilitatea sistemului financiar al SUA. Potrivit Commerzbank, spread-urile swap-urilor pe 30 de ani au atins un record istoric de peste 96 puncte de bază, iar cele pe 10 ani au atins -100,3 puncte.

„Dolarul suferă pentru că piețele percep riscuri inflaționiste și recesioniste uriașe, întrucât multe bunuri din China nu au înlocuitori direcți”, a explicat Francesco Pesole, analist ING, subliniind că narațiunea ‘Sell America’ revine în forță.

Pe piețele asiatice, dolarul a pierdut 0,6% față de yuanul offshore, coborând la 7,38, după ce anterior atinsese un vârf de 7,4288. În centrul atenției se află Banca Centrală a Chinei, care ar putea opta pentru un nou val de relaxare monetară.

Analistul MUFG, Lee Hardman, avertizează că slăbiciunea yuanului reflectă așteptările privind o potențială devalorizare agresivă, pe fondul escaladării războiului tarifar.

La rândul lor, analiștii Nomura estimează că scenariul stagflaționist în SUA, alimentat de răspunsurile tarifare ale Chinei și de căderile bursiere, va favoriza o apreciere continuă a yenului.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a sugerat că planurile de majorare a dobânzilor ar putea fi suspendate, având în vedere turbulențele create de tarifele americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!